Chlebowe placuszki z jarmużem

Chlebowe placuszki z jarmużem

Wiele miesięcy temu oglądałam program prowadzony przez Jacques Pépin, jednego z  moich ulubionych chefów. Pokazywał w nim „galette” rustykalne placuszki przyrządzone na bazie suchego pieczywa. Od tego czasu co jakiś czas gości na naszym stole jakaś wariacja na temat.

Zdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem wykorzystałam moje ulubione zimowe warzywo- jarmuż.

Zdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki placuszków są o tyle proste, co dowolne. Pieczarki, cukinia, cebula- co macie pod ręką! To prawdziwa „ekonomia gastronomii”.

Zdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebowe placuszki z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Chleb pokrój w małą kostkę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebule, dodaj do chleba. Na tą samą patelnię włóż jarmuż pokrojony w cienkie paseczki. Dolej kilka łyżek wody i duś do miękkości(ok. 3 minut).

Jarmuż dodaj do chleba z cebulą, wlej mleko (1/2 szklanki), dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dobrze wymieszaj i w razie konieczności (jeśli masę trudno będzie połączyć), dodaj resztę mleka.

Formuj kotleciki wielkości wnętrza dłoni. Smaż na oleju na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.

Proporcje dla 2-3 osób.

Kategorie przepisów