Chlebek śliwkowy

Zdjęcie - Chlebek śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy zrobiliście już domowe powidła? Ostatnie węgierki świadczą o tym, że to już ostatni, naprawdę ostatni gwizdek. Ja co roku robię kilka słoiczków, które w części rozdaję, w części zostawiam sobie. Oczywiście nie powiem, że na zimę, bo znikają zanim zima się zacznie. Bo czy jest coś lepszego niż powidła śliwkowe i domowy chleb?

Pewnie nie jeden z was, czytelników, robił kiedyś chlebek bananowy. To taka prosta forma, przygotowywana przy użyciu proszku do pieczenia. Nie ma więc konieczności czekania, aż chlebek wyrośnie.

Zdjęcie - Chlebek śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I bananowy i inny chlebek robiony tą metodą przyjmuje nazwę "chlebka", nie "chleba", bo w istocie chlebem nie jest. Można go jednak pokroić na grube kromki i ułożyć na nim ulubione dodatki, więc kto by się przejmował takimi niuansami.

Ja dzisiaj postanowiłam użyć moich powideł i suszonych śliwek, aby stworzyć nieco inny chlebek śliwkowy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe.

Chlebek śliwkowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 1 godz Calkowity czas: 1 godz 10 min Porcje: 1 Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 100 g suszonych śliwek
  • szczypta soli
  • 50 g miodu
  • 280 ml mleka
Instrukcja
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Poszatkuj suszone śliwki.
  3. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj resztę składników i wymieszaj aż masa będzie jednolita i gęsta.
  5. Wyłóż 20 centymetrową foremkę papierem do pieczenia i przelej do niej gęste ciasto.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut aż po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  7. Wyjmij z formy i ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food