Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
Dziś zapraszam na razowy chlebek nadziewany szpinakiem i serem fetą w ramach wydarzenia ,,Wypiekanie na śniadanie,, Zrobiłam z połowy porcji gdyż jestem jedyną osobą w tym domu która jada szpinak ;-) może kiedyś to się zmieni kto wie ... Przepis z lekką modyfikacją na własne potrzeby smakowe. Trochę się obawiałam pieczenia tego chlebka bo ani w nim drożdży ani zakwasu tylko na proszku do pieczenia. Ale zaskoczył mnie on bardzo pozytywnie, podczas pieczenia zapach rozchodził się po całym domu i już chciało się go jeść. Po upieczeniu i wystudzeniu okazał się niesamowity w smaku chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku - pycha. Na pewno go zrobię
jeszcze nie raz. Polecam
- 2 małe czerwone cebulki
- 150 g szpinaku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 60 g mąki razowej
- 150 g mąki żytniej typ 2000
- 125 ml maślanki
- 1 jajko (60 g)
- 40 g sera typu feta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę pokroić drobno w kostkę , rozgrzać oliwę i podsmażyć - następnie wrzucić szpinak i smażyć razem z cebulą mieszając co jakiś czas aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość - zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąki wraz proszkiem do pieczenia, solą i połową startego parmezanu. Następnie wbić jajko i dodać maślankę i zagnieść ciasto. Ciasto zostawiam na ok pół godziny aby odpoczęło i odrobinę podrosło. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm wyłożyć szpinak , posypać fetą i parmezanem - zrolować na roladę a końcówki ciasta skleić i podwinąć do spodu. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia naciąć ostrym nożem na ukos paski na chlebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut . Wystudzić przed podaniem. Smacznego.
przepis pochodzi z książki Women's Weekly
"The Baking Collection" w ramach ,,Wypiekanie na śniadanie,, z lekkimi moimi zmianami.