Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj coś dla leniwych i zabieganych. Szybki chlebek na bazie sody oczyszczonej, który nie wymaga wyrastania. Upiekłam go na zwór chlebka cukiniowego, który przygotowuje latem. Tym razem jednak zamiast tartej cukinii wykorzystałam tarte buraki. Dla ciekawego smaczku dodałam też karmelizowaną cebulę. Wyszło pysznie i myślę, że buraczny chlebek mógłby się nawet sprawdzić na świątecznym stole ?

Czas całkowity: 55 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 45 min

Składniki :

  1. sól - 1 łyżeczka
  2. jajka - 2 szt.
  3. sody oczyszczonej - 1 łyżeczka
  4. miodu - 1 łyżeczka
  5. mąki pszennej typ 550 - 400 g
  6. tartych buraków - 300 g
  7. czerwona cebula - 1 szt.
  8. oleju roślinnego - 100 g

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. waga kuchenna
  3. keksówka

Przepis:
1. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę soli i jeszcze chwilę karmelizujemy.
2. Tarte buraki łączymy z roztrzepanymi jajkami, wlewamy powoli olej i mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, jedynie do połączenia.
3. Formę keksówkę smarujemy olejem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką.
4. Chlebek pieczemy \\\\\\\"do suchego patyczka\\\\\\\" ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zdjęcie - Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów