Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą
W swojej kuchni staram się niczego nie marnować. Dlatego zwykle zakupy realizuję na bieżąco i planuję codzienne posiłki z wyprzedzeniem. Jednakże czasami zdarza mi się kupić czegoś za dużo albo nie zdążyć, wykorzystać niektórych produktów na czas. Niestety ten los spotyka często banany, które lubię tylko, gdy są jeszcze zielono-żółte i delikatnie niedojrzałe. Z tego powodu często muszę wymyślać sposoby na wykorzystanie tych owoców, gdy skórka nabiera już ciemnej barwy. Zwykle lądują one w jakimś koktajlu, czasami jako baza śniadaniowych placuszków, a niekiedy po prostu piekę z nich chlebek bananowy. W przypadku tego ciasta zdecydowanie obowiązuje zasada: im ciemniejsze banany, tym lepsze. Dlatego nadają się do niego nawet całkiem czarne i już bardzo miękkie owoce, które są bardzo słodkie i zapewniają odpowiednią konsystencję wypieku.
Samego przepisu na chlebek bananowy nie trzeba specjalnie nikomu przedstawiać. Popularny za oceanem banana bread cieszy się sławą na starym kontynencie już od wielu lat. Trudno się temu dziwić, bo jest delikatny, słodki i pyszny. W dodatku jego przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga specjalnych przyrządów kuchennych, ani nawet miksera. Dlatego to idealne ciasto dla początkujących i osób, które mają dwie lewe ręce do pieczenia. Dodatkowym plusem jest to, że chlebek bananowy można zrobić na wiele różnych sposobów, modyfikując główne składniki i zmieniając dodatki. Wcześniej opublikowałem dla Was przepis na bezglutenową i bezcukrową wersję tego ciasta, zaś dzisiaj przygotowałem je na wypasie. Powitajcie najlepszy chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą.
Dodatek palonego masła sprawia, że ciasto zyskuje cudowny głęboki orzechowy aromat, któremu trudno się oprzeć. Dlatego koniecznie musicie go spróbować w tej wersji! Orzechy i czekolada to dodatki opcjonalne, chociaż dzięki nim chlebek staje się jeszcze smaczniejszy i nie będzie to już tylko ciasto w duchu zero waste, ale prawdziwy wypiek na wypasie. Spróbujcie koniecznie! ?
Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
SKŁADNIKI
- 3 duże dojrzałe banany + 1 na wierzch do dekoracji
- 3 jajka
- 130 g masła
- 150 g brązowego cukru (można dać mniej)
- 300 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku roztop masło i podgrzewaj je przez kilka minut, aż nabierze złotobrązowej barwy i orzechowego aromatu. Odstaw do wystudzenia.
- Banany obierz i ugnieć widelcem. Dodaj kolejno jajka i wlej masło. Masę wymieszaj trzepaczką. Można użyć również blendera.
- Następnie wsyp cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz orzechy.
- Masę przełóż do keksówki o wymiarach ok. 12x26 cm pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż jednego banana przekrojonego na pół w celu dekoracji.
- Chlebek bananowy przełóż do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.