Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

Na pewno nie raz miałeś drogi czytelniku, droga czytelniczko tę sytuacje. Kupujesz banany, za dużo, bo zjadasz jednego dnia jeden, drugiego kolejny i dość. Odechciało Ci się, wolisz pomarańcze. A banany leżą, leżą i leżą. Robią się coraz bardziej żółte, z czasem pojawiają się na nich drobne kropeczki, które po upływie następnych kilku dni przeobrażają się w duże brunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem ? Lub, tak jak ja, upieczesz chlebek bananowy. Ach ! Co za smak, co za smak. Wypiek doskonały, a i narobić się przy nim nie trzeba.
Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite. Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków.



Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g )
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki )
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g śmietanki 30 %
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g czekolady deserowej
  • około 60-70 g dowolnych bakalii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ewentualnie kilka kropli olejku rumowego


Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać.
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać.

Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy i pozwolić mu zupełnie wystygnąć.


* w przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml


Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !








Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi
1

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe
4

Marmurkowe ciasto bananowo-cze…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY
2

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY

evenka evenka
Arabeska

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy z jabłkami bez drożdży
2

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Patrycja Patrycja
Simply Food

Delikatny sernik z musem mango
1

Delikatny sernik z musem mango

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Babka z mango i lukrem limonkowym
1

Babka z mango i lukrem limonko…

food² food²
Food Square

Wiosenne ciasto marchewkowe
1

Wiosenne ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wiśniowy 3 bit
3

Wiśniowy 3 bit

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto św Jakuba
1

Ciasto św Jakuba

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka ryżowa z kurczakiem
1

Sałatka ryżowa z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku