Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

Na pewno nie raz miałeś drogi czytelniku, droga czytelniczko tę sytuacje. Kupujesz banany, za dużo, bo zjadasz jednego dnia jeden, drugiego kolejny i dość. Odechciało Ci się, wolisz pomarańcze. A banany leżą, leżą i leżą. Robią się coraz bardziej żółte, z czasem pojawiają się na nich drobne kropeczki, które po upływie następnych kilku dni przeobrażają się w duże brunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem ? Lub, tak jak ja, upieczesz chlebek bananowy. Ach ! Co za smak, co za smak. Wypiek doskonały, a i narobić się przy nim nie trzeba.
Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite. Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków.



Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g )
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki )
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g śmietanki 30 %
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g czekolady deserowej
  • około 60-70 g dowolnych bakalii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ewentualnie kilka kropli olejku rumowego


Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać.
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać.

Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy i pozwolić mu zupełnie wystygnąć.


* w przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml


Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !








Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi
1

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe
4

Marmurkowe ciasto bananowo-cze…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY
2

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY

evenka evenka
Arabeska

Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
1

Kandyzowane owoce pigwy z nale…

aronia aronia
Wiem co jem

Koktajl jogurtowy z daktylami i bananem

Koktajl jogurtowy z daktylami…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik jogurtowy z mango

Sernik jogurtowy z mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ciasto aniołek
1

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto makowo - kokosowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Ciasto makowo - kokosowe z kre…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto śnieżny puch bez pieczenia + film
1

Ciasto śnieżny puch bez piecze…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Fit szarlotka z orzechową kruszonką
1

Fit szarlotka z orzechową krus…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto łaciate
1

Ciasto łaciate

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami
2

Ciasto ucierane na kefirze z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko