Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego, jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. U nas zyskuje na popularności ze wzg. na łatwość wykonania i dostępność produktów. Mam dla Was bardzo ciekawy i prosty przepis, bez użycia miksera. W składzie nie ma jajek, mleka i cukru, chlebek piekłam na mieszance mąki żytniej chlebowej i pszennej. Dodałam sporą ilość prażonych orzechów włoskich.
Do ciasta należy dodać mocno dojrzałe banany, takie z przewagą koloru czarnego na skórce. Sody nie zastępujemy proszkiem do pieczenia, nie jestem chemikiem, ale wydaje mi się, że główny składnik sody ( węglan sodu ) lepiej wchodzi w reakcję z jakimś składnikiem bananów. Ciasto pięknie wyrosło, zero zakalca, typowego dla tego słodkiego chlebka. Ciasto dzięki słodkim bananom wyszło wystarczająco słodkie, z chrupiącą orzechową skórką, na pewno je pokochacie
Składniki na ciasto – chlebek
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 4 mocno dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju ( u mnie z pestek winogron ) w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 dkg. posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru brązowego
- 10 orzechów włoskich