Chleb żytni na zakwasie ze śliwkami
Dawno nie piekłam czystego żytniego chleba bez dodatku innych mąk, dlatego dokarmiłam wieczorem zakwas, a rano zabrałam się za przygotowywanie ciasta. Do klasycznego ciasta chlebowego postanowiłam jednak dodać śliwki. Pewnie każdy z Was miał kiedyś okazję jeść chleb z suszonymi śliwkami, tym razem jednak zdecydowałam, że wykorzystam sezon i użyję świeżych śliwek.
Wyszło pysznie, zdrowo i śliwkowo
Chleb żytni na zakwasie ze śliwkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 550 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 250 g śliwek obranych z pestek
- 400 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników.
- Powoli wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto do połączenia składników.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy wybranymi płatkami.
- Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Podrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, posypujemy płatkami (ewentualnie) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.