Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem
Ah, wiśnie! Co prawda łatwo się po nich skrzywić, ale w odpowiednim towarzystwie potrafią smakować znakomicie.
Korzystając z sezonu dodałam wydrylowane wiśnie do ciasta na chleb żytni na zakwasie. Wzbogaciłam je dodatkowo o aromatyczny rozmaryn i muszę powiedzieć, że wyszło coś cudnego. Jestem miłośniczką chlebów z jasnej mąki żytniej przełamanych słodko-kwaśnymi smaczkami, podobnie było w przypadku pomidorowej wersji.
Musicie go koniecznie upiec ?
5.0 z 2 ocen Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 170 g aktywnego zakwasu żytniego
- 600 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 100 wydrylowanych wiśni
- gałązka rozmarynu
- 1,5 łyżeczki soli
- 380 ml letniej wody
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, wydrylowane połówki wiśni, posiekany rozmaryn i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto jedynie do dokładnego połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej oliwą i wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub dłonią) i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy na 4 h.
- Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 190 stopniach.
- Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.