Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ah, wiśnie! Co prawda łatwo się po nich skrzywić, ale w odpowiednim towarzystwie potrafią smakować znakomicie.

Korzystając z sezonu dodałam wydrylowane wiśnie do ciasta na chleb żytni na zakwasie. Wzbogaciłam je dodatkowo o aromatyczny rozmaryn i muszę powiedzieć, że wyszło coś cudnego. Jestem miłośniczką chlebów z jasnej mąki żytniej przełamanych słodko-kwaśnymi smaczkami, podobnie było w przypadku pomidorowej wersji.

Musicie go koniecznie upiec 🙂

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 2 ocen Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 100 wydrylowanych wiśni
  • gałązka rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 380 ml letniej wody
Przepis
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, wydrylowane połówki wiśni, posiekany rozmaryn i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko ciasto jedynie do dokładnego połączenia składników.
  2. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej oliwą i wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub dłonią) i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy na 4 h.
  3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 190 stopniach.
  4. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy