Chleb żytni na zakwasie z garnka żeliwnego

Chleb żytni na zakwasie z garnka żeliwnego

Garnek żeliwny chodził za mną od dawna. Oglądałam u Liski jej cudowne chleby, które wychodzą z takiego garnka i wzdychałam. Jej opisy chlebków z takiego wypieku i ta piękna, mocno spękana skórka - straszliwie ponętna... Tę chęć posiadania swojego własnego naczynia stopowała troszkę cena.
W końcu na targu staroci udało mi się kupić garnek żeliwny w naprawdę dobrej cenie. Prawdę mówiąc kupiłam od razu 2 gary, 2 za 80 zł... Kiedy w ostatni niedzielny poranek wracałam z targu niosąc te moje cuda, prawie frunęłam choć ręce od ciężaru prawie odpadały.
Pierwsza próba i od razu następnego dnia kolejna. Już wiem, że ten sposób pieczenia zawładnął mną...
Przepis na bazie mojego najprostszego na zakwasie.
Zdjęcie - CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego SKŁADNIKI:

  • 50 dkg zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas)
  • 50 dkg mąki żytniej (u mnie typ 1700)
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
Do mąki dodać zakwas, sól oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut.
SŁONECZNIK NAMACZANY:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • łyżka soli
  • 2 szklanki wrzątku
Słonecznik wymieszać z solą i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10-15 minut i odsączyć na sicie.
Do ciasta dodać słonecznik i dokładnie wyrobić. Przełożyć do formy.
Zdjęcie - CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego Foremka silikonowa (dotychczas preferowana przeze mnie) - wystarczy ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić do wyrastania. Chleb wyrasta dość długo - kilka godzin.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny - wg porad Liski Przygotować suchą ściereczkę lnianą lub bawełnianą - należy ją mocno (!) obsypać mąką. To bardzo ważne, za pierwszym razem zrobiłam to niezbyt dokładnie i częściowo chleb przykleił się do ściereczki.
Na ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (kilka godzin).
Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć wyrośnięty chleb i przykryć przykrywką.
Piec pod przykryciem 20 minut, odkryć i piec jeszcze 15-20 minut. Zdjęcie - CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów