Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Zdjęcie - Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo, że teraz mam okres, że nie jem pieczywa, to postanowiłam przyjąć zaproszenie do kwietniowej piekarni od Amber i upiec swoim ten ziołowy chleb. Na pewno brakowało w nim soli - od razu mi to zarzucili;-) Stosowałam się do podanej receptury i w sumie nie skojarzyłam, że jak robię zazwyczaj chleb, to soli dodaję więcej;-) A sam chleb bardzo fajnie się robiło, pięknie rósł i pachniał apetycznie;-)
Zdjęcie - Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki

zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (dałam luksusową typ 550)
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* szałwia
* tymianek
* czarnuszka
* cząber
* rozmaryn
* bazylia
oraz:
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

Ciasto właściwe:
* 500 g mąki chlebowej ( dodałam orkiszową razową i luksusową typ 550)
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

* zaczyn drożdżowy
* zalewa ziołowa
* ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu:
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.


Zdjęcie - Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Udział w akcji brali:

Kategorie przepisów