Chleb z serkiem wiejskim na zakwasie
Nabrałam ochoty na jakiś wiejski bochenek chleba. W takich sytuacjach lubię do ciasta na bazie zakwasu dodać twaróg lub rozgniecione ziemniaki. Tym razem jednak sięgnęłam po serek wiejski, czyli świetną przekąskę, jak i produkt śniadaniowy.
Serek ciekawie wpłynął na miąższ chleba i nadał wypiekowi delikatności. Swój bochenek przełożyłam (po 2 godzinach wyrastania ciasta) do podłużnego koszyka, ale równie dobrze może to być okrągły koszyk wiklinowy. Ciasto ewentualnie może po 2 godzinach uformowane rosnąć bezpośrednio na blasze. Innym sposobem jest przełożenie wyrobionego ciasta do keksówki. Ciasto może w niej wyrastać, a po 4 godzinach być pieczone.
Wszystkie opcje dozwolone, najważniejszy będzie smak wypieku
Chleb z serkiem wiejskim na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 47 min. Porcje: 1 Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g serka wiejskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy serek wiejski, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
- Formujemy podłużny bochenek na blacie oprószonym mąką. Wykładamy wiklinowy koszyk ściereczką lub posypujemy go mąką. Przekładamy do środka uformowany bochenek złączeniem ku górze i przykrywamy na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem. Ścianki spryskujemy wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.