Chleb z ryżem na zakwasie pszennym
Jeśli lubicie „lekkie” wypieki na zakwasie, to ten przepis na pewno jest dla Was. Chrupiąca skórka, delikatny miąższ i lekko słodkawy smak to zasługa tajemniczego składnika.
Jeśli używacie ryżu w torebkach, to zapewne kiedyś zdarzyła się wam sytuacja, że zostało go trochę po obiedzie. Prawie zawsze, gdy rezygnuję z sypanego ryżu, gotuję za dużo tego w torebce. Idealnym sposobem na wykorzystanie go, aby się nie zmarnował jest dodanie go do ciasta chlebowego.
Próbowałam tego w chlebie drożdżowym, a teraz postanowiłam go przemycić do ciasta na chleb pieczony na zakwasie pszennym. U mnie był to ryż jaśminowy, ale równie dobrze może to być inny gatunek.
Chleb wyszedł naprawdę smaczny i aż trudno w to uwierzyć, że to zasługa ryżu
Chleb z ryżem na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 6 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 6 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 100 g mąki pszennej razowej
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 100 g ugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 200-250 ml letniej wody
- Mąkę pszenną chlebową przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową.
- Robimy wgłębienie, dodajemy ugotowany i lekko ostudzony ryż oraz zakwas. Dodajemy również sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Po ok. 5 minutach zostawiamy lepkie ciasto w misie i przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą. Misę stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto, podsypując je odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania chleba (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę z wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy chleb na 30 minut.
- Upieczony bochenek chleba studzimy przed krojeniem.