Chleb z płatkami i ziarnami

Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłyśmy do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki, a sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Jeśli lubicie ciężkie wilgotne pieczywo pełne nasionek, to ten chleb naprawdę Wam posmakuje. Osobiście nie jestem zwolennikiem gotowych mieszanek i zawsze zachęcam do przygotowywania potraw od podstaw dlatego też po „zbadaniu” składu chleba stworzyłam recepturę przypominającą wcześniej wspomniany chleb. Chleb piekłam już kilka razy i w różnych wersjach można przygotować chleb jasny na miodzie lub ciemny na słodzie jęczmiennym albo wybrać wersję z dodatkiem kawy zbożowej. Każda wersja jest świetna i smaczna chleb ciemny ze słodem lub kawą zbożową ma lekko karmelowy smak, moje dzieci właśnie tę wersję lubią najbardziej. Mieszankę na chleb można przygotować wcześniej i wsypać do słoika lub plastikowego pojemnika, a przed pieczeniem połączyć ze składnikami płynnymi. Wcześniej przygotowana mieszanka jest bardzo wygodna, dzięki temu chleb upiecze nawet dziecko lub osoba, która na co dzień gotuje tylko wodę na herbatę 😉 Na słoiku wystarczy nakleić naklejkę z ilością składników płynnych i temperaturą oraz czasem pieczenia. Chleb w słoiku może być również świetnym pomysłem na smaczny prezent!

Zdjęcie - Chleb z płatkami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z płatkami i ziarnami

Gotowa mieszanka na chleb, którą można zamknąć w słoiku, aby szybko upiec pyszny chleb wystarczy dolać wodę z miodem i upiec pyszny bochenek chleba.

Rodzaj Pieczywo

Autor Anna

Składniki

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 140 g płatków owsianych górskich
  • 120 g płatków jaglanych lub ryżowych
  • 90 g mąki żytniej typ 2000
  • 56 g nasion słonecznika łuskanego
  • 42 g nasion lnu
  • 12 g soli morskiej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 świeżych
  • 28 g słodu jęczmiennego lub miodu
  • 580 g wody ciepła w temperaturze około 35 st C

Dodatkowo

  • 4 łyżki kawy zbożowej opcjonalnie

Instrukcja

  1. Do miski odmierzyć wszystkie składniki suche, wymieszać je łyżką dokładnie, aby się połączyły. Jeśli przygotowujecie mieszankę na przykład dla znajomych na prezent, to wsypcie składniki warstwami do dużego słoika.

  2. W innej małej misce wymieszajcie ciepłą wodę, miód lub słód jęczmienny i *drożdże świeże, a następnie dodajcie mieszankę do składników suchych, masę wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się w jednolitą całość, odstawić na 10 minut.

  3. W międzyczasie przygotować formę keksówkę o wymiarach 23 na około 12 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i wysypać otrębami, ciasto przed przelaniem do foremki wymieszać, wyrównać wierch ciasta, wypełnioną formę odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.

  5. Chleb pieczemy 45-50 minut, jeśli podczas pieczenia wierch chleba zacznie zbyt mocno przypiekać się można przykryć go folią aluminiową.

  6. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystudzeniu.

  7. Smacznego!

Notatki

*Jeśli używacie drożdży suchych to zawsze należy dodawać je do składników sypkich, natomiast drożdże świeże dodajemy do wody.

Zdjęcie - Chleb z płatkami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z płatkami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z płatkami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z płatkami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb