Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lipiec to znakomity czas na kiszenie ogórków! Pierwsze partie na pewno wszyscy najchętniej wyjadają prosto ze słoika, ale kolejne tury można już wykorzystać do kreatywnych dań. Ostatni ugotowałam zupę ogórkową z dodatkiem mleka kokosowego i smakowała genialnie. A dziś pokroiłam drobno ogórki z koperkiem i dodałam do ciasta na pełnoziarnisty chleb na zakwasie.

Ogórki nadały bochenkowi nietuzinkowego smaku

Zdjęcie - Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 120 g ogórków kiszonych (ok. 4 sztuki)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ogórki, koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i stopniowo wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
  3. Elastyczne i lekko lepiące ciasto przekładamy do formy keksówki (u mnie wyłożona pergaminem, wymiary 12x24 cm). Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 4,5 h.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wstawiamy formę do piekarnika.
  5. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi

Chleb pszenno-żytni z ogórkami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka ze szparagów i truskawek

Sałatka ze szparagów i truskaw…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb