Chleb z musem śliwkowym na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z musem śliwkowym na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na przetwory śliwkowe trwa. Z fioletowych owoców można przyrządzić wiele ciekawych smarowideł na słodko, poczynając od klasycznych powideł, po „czekośliwkę” i inne kombinacje. Ze śliwek można także zrobić hinduską pastę chutney, lekko pikantną z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Gotując śliwki na kompot warto je przetrzeć przez sito, aby uzyskać mus owocowy. Wszystkie te śliwkowe cuda wspaniale komponują się z pieczywem. Nie tylko na nim, ale także w środku, nadając bochenkom ciekawego smaku.

Dzisiaj do ciasta dodałam wyżej wspomniany chutney ze śliwek, który nazwałam „Węgrem z pieprzem”, bo został przygotowany z węgierek. Chleb piekłam na zakwasie. W planach miałam jego zagniatanie co godzinie, ale musiałam wyjść niespodziewanie  z domu, więc zostawiłam ciasto w formie na niecałych 5 godzin, a po powrocie wstawiłam do pieca.

Śliwkowy posmak świetnie komponuje się z mąką pełnoziarnistą. W przepisie podałam 200 g musu śliwkowego, ponieważ wybór przetworu należy do Was. Chleb może być przygotowany na słodko lub bardziej wytrawnie.

Zdjęcie - Chleb z musem śliwkowym na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z musem śliwkowym na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z musem śliwkowym na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z musem śliwkowym na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 160 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g musu śliwkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy mus śliwkowy, sól i aktywny zakwas. Wlewając powoli wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
  2. Po kilku minutach przekładamy je do posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie keksówka 10×22 cm). Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
  3. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim

Chleb razowy z węgierkami na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chleb orkiszowy na zakwasie ze śliwkami

Chleb orkiszowy na zakwasie ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany z suszonymi śliwkami

Chleb gryczany z suszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka