Chleb z musem śliwkowym na zakwasie
Sezon na przetwory śliwkowe trwa. Z fioletowych owoców można przyrządzić wiele ciekawych smarowideł na słodko, poczynając od klasycznych powideł, po „czekośliwkę” i inne kombinacje. Ze śliwek można także zrobić hinduską pastę chutney, lekko pikantną z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. Gotując śliwki na kompot warto je przetrzeć przez sito, aby uzyskać mus owocowy. Wszystkie te śliwkowe cuda wspaniale komponują się z pieczywem. Nie tylko na nim, ale także w środku, nadając bochenkom ciekawego smaku.
Dzisiaj do ciasta dodałam wyżej wspomniany chutney ze śliwek, który nazwałam „Węgrem z pieprzem”, bo został przygotowany z węgierek. Chleb piekłam na zakwasie. W planach miałam jego zagniatanie co godzinie, ale musiałam wyjść niespodziewanie z domu, więc zostawiłam ciasto w formie na niecałych 5 godzin, a po powrocie wstawiłam do pieca.
Śliwkowy posmak świetnie komponuje się z mąką pełnoziarnistą. W przepisie podałam 200 g musu śliwkowego, ponieważ wybór przetworu należy do Was. Chleb może być przygotowany na słodko lub bardziej wytrawnie.
Chleb z musem śliwkowym na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 160 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g musu śliwkowego
- 2 łyżeczki soli
- 270 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy mus śliwkowy, sól i aktywny zakwas. Wlewając powoli wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
- Po kilku minutach przekładamy je do posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie keksówka 10×22 cm). Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
- Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.