Chleb z morelami na zakwasie
Dodawanie bakalii do chrupiących wypieków to dosyć znane zjawisko. Co prawda częściej wybiera się do tego ziarna, ale orzechy i owoce suszone to również świetny dodatek. Z owoców świetnie sprawdzają się tu suszone morele, które zainspirowały mnie do kolejnego wypieku.
Miałam ochotę na pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie z jakimś ciekawym dodatkiem i zdecydowałam, że będą to świeże morele. Ich dodatek dodał sprężystości wypiekowi i ciekawego smaku
Chleb z morelami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 150 g moreli
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól.
- Morele kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
- Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy.
- Przykrywamy ciasto i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut.
- Studzimy na kuchennej kratce.