Chleb z kurkami i chilli na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kurkami i chilli na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kurki pod każdą postacią, więc kwestią czasu było wykorzystanie ich w chlebie. Kurki w tym roku pojawiły się wyjątkowo szybko, więc warto korzystać z chwili, póki są. Podsmażone z cebulką i papryczką chilli grzyby, dodałam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego interesujący w smaku bochenek chleba.

Zdjęcie - Chleb z kurkami i chilli na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kurkami i chilli na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.5 z 2 ocen

Chleb z kurkami i chilli na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g kurek
  • mała cebula lub 1/2 dużej
  • 1/2 papryczki chilli
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 300 ml letniej wody

 

Instrukcja

  1. Kurki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowane chilli. Po 2 minutach wrzucamy kurki i smażymy je przez 5 minut. Gdy grzyby puszczą wodę, przyprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy.
  2. W dużej misie łączymy mąki, aktywny zakwas, sól i zawartość patelni z kurkami. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut. Po tym czasie zostawiamy je w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka do wyrastania chleba (obsypanego mąką/wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
  4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem przyszły chleb. Jego wierzch nacinamy ostrym nożem i wkładamy do pieca.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chaczapuri z pieczarkami

Chaczapuri z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb orkiszowy z pieczarkami na zakwasie

Chleb orkiszowy z pieczarkami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z pieczarkami

Pity z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek juliański z mąki pełnoziarnistej
3

Chlebek juliański z mąki pełno…

gania gania
My cuisine

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki w cieście naleśnikowym
1

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki a'la flaczki

Boczniaki a'la flaczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne