Chleb z kurkami i chilli na zakwasie
Uwielbiam kurki pod każdą postacią, więc kwestią czasu było wykorzystanie ich w chlebie. Kurki w tym roku pojawiły się wyjątkowo szybko, więc warto korzystać z chwili, póki są. Podsmażone z cebulką i papryczką chilli grzyby, dodałam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego interesujący w smaku bochenek chleba.
4.5 z 2 ocen
Chleb z kurkami i chilli na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.
Porcje: 1
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej razowej
- 150 g kurek
- mała cebula lub 1/2 dużej
- 1/2 papryczki chilli
- łyżka masła
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 300 ml letniej wody
Instrukcja
- Kurki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowane chilli. Po 2 minutach wrzucamy kurki i smażymy je przez 5 minut. Gdy grzyby puszczą wodę, przyprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy.
- W dużej misie łączymy mąki, aktywny zakwas, sól i zawartość patelni z kurkami. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut. Po tym czasie zostawiamy je w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka do wyrastania chleba (obsypanego mąką/wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem przyszły chleb. Jego wierzch nacinamy ostrym nożem i wkładamy do pieca.
- Chleb podpiekamy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
3.1.09