Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym

Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co jest najbardziej ekscytujące w robieniu chleba? Tak naprawdę nigdy nie możesz powiedzieć na 100 % czy wyjdzie. Przekonujemy co prawda, że pieczenie chleba jest proste (bo jest!), ale czasami różne czynniki wpływają na to, że chleb zachowa się inaczej niż byśmy sobie tego życzyli, a metodą prób i błędów można poprawić rezultaty.

Zmiana pór roku ma to do siebie, że w pewnych pomieszczeniach jest zimniej lub cieplej. Latem układam chleb do rośnięcia w temperaturze normalnego pokoju. W domu robi się tak gorąco, że chleb rośnie "jak na drożdżach" (nawet jeśli jest na zakwasie), a gdy robi się zimniej, chleb ląduje w wyjątkowo ciepłym pokoju przeznaczonym na suszenie prania.

Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem ten pokój okazuje się za ciepły (tak, dobrze przeczytaliście, za ciepły!) i zakwas zamiast rosnąć, wygląda jakby się w sobie kisił. Trzeba więc nieco wyczucia i doświadczenia gdzie, jak i kiedy. Oczywiście ten post nie służy temu, abyście się zrazili, po prostu uświadomieniu, że chleb jest trochę jak żywa istota i trzeba go zrozumieć:)

Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem zawodzi, czasem zaskakuje. Mój mnie dzisiaj zaskoczył. Już po 3 godzinach rośnięcia na samym zakwasie wystrzelił jak szalony i wyrósł przepięknie. Dumna wsadziłam go do piekarnika i wyszedł bardzo okazale:)

Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym

Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 3 godz 40 min

Składniki

  • 300 ml ciepłej wody + porcja do karmelizowania cebuli
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g kaszy jaglanej

Instrukcja

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
  2. Poszatkuj cebulkę. Podsmaż ją chwilkę na oliwie i dodaj brązowy cukier. Dolej wodę lekko nad wysokość cebuli i smaż aż woda wyparuje. Ostudź.
  3. Wlej wodę do dużej miski. Dodaj zakwas i sól i mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Do miski dodaj karmelizowaną cebulę i kaszę. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  5. Foremkę o długości 20 centymetrów natłuść i obsyp mąką razową w środku. Umieść chleb w foremce i uklep. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw ciasto chlebowe i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij chleb z foremki i ostudź.

Kategorie przepisów