Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym

Co jest najbardziej ekscytujące w robieniu chleba? Tak naprawdę nigdy nie możesz powiedzieć na 100 % czy wyjdzie. Przekonujemy co prawda, że pieczenie chleba jest proste (bo jest!), ale czasami różne czynniki wpływają na to, że chleb zachowa się inaczej niż byśmy sobie tego życzyli, a metodą prób i błędów można poprawić rezultaty.
Zmiana pór roku ma to do siebie, że w pewnych pomieszczeniach jest zimniej lub cieplej. Latem układam chleb do rośnięcia w temperaturze normalnego pokoju. W domu robi się tak gorąco, że chleb rośnie "jak na drożdżach" (nawet jeśli jest na zakwasie), a gdy robi się zimniej, chleb ląduje w wyjątkowo ciepłym pokoju przeznaczonym na suszenie prania.
Czasem ten pokój okazuje się za ciepły (tak, dobrze przeczytaliście, za ciepły!) i zakwas zamiast rosnąć, wygląda jakby się w sobie kisił. Trzeba więc nieco wyczucia i doświadczenia gdzie, jak i kiedy. Oczywiście ten post nie służy temu, abyście się zrazili, po prostu uświadomieniu, że chleb jest trochę jak żywa istota i trzeba go zrozumieć:)
Czasem zawodzi, czasem zaskakuje. Mój mnie dzisiaj zaskoczył. Już po 3 godzinach rośnięcia na samym zakwasie wystrzelił jak szalony i wyrósł przepięknie. Dumna wsadziłam go do piekarnika i wyszedł bardzo okazale:)
Chleb z kaszą jęczmienną i karmelizowaną cebulą na zakwasie pszennym
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 3 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 3 godz 40 min
Składniki
- 300 ml ciepłej wody + porcja do karmelizowania cebuli
- 120 g zakwasu pszennego
- 2 łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej razowej
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- pół czerwonej cebuli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- 60 g kaszy jaglanej
Instrukcja
- Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
- Poszatkuj cebulkę. Podsmaż ją chwilkę na oliwie i dodaj brązowy cukier. Dolej wodę lekko nad wysokość cebuli i smaż aż woda wyparuje. Ostudź.
- Wlej wodę do dużej miski. Dodaj zakwas i sól i mieszaj do rozpuszczenia.
- Do miski dodaj karmelizowaną cebulę i kaszę. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
- Foremkę o długości 20 centymetrów natłuść i obsyp mąką razową w środku. Umieść chleb w foremce i uklep. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto chlebowe i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
- Wyjmij chleb z foremki i ostudź.