Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że bakalie to wspaniały dodatek do chleba. Z suszonych owoców chyba najczęściej wykorzystuje się do tego rodzynki, suszone śliwki lub suszone morele. Uznałam, że skoro te ostatnie cudownie smakują w chrupiącym bochenku chleba, to będą też dobrze smakowały, jeśli będą świeże.

Mamy obecnie sezon na wakacyjne owoce, w tym morele, więc grzechem byłoby z nich nie korzystać. Na śniadanie miksuję je na owocowe koktajle, zjadam z owsianką lub kasza jaglaną. Postanowiłam sprawdzić czy kasza jaglana i morele to udane połączenie w chlebie i oba składniki przemyciłam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego smakowity bochenek chleba.

Zdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4-5 moreli
  • 280 ml letniej wody
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • + łyżka masła/oliwy i łyżka otrębów/bułki tartej

Instrukcja
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy dokarmiony zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i miód.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele i dalej zagniatamy ciasto jeszcze 2-3 minuty.
  3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta i przykrywamy formę czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze raz 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny