Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym

Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym

Zdjęcie - Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo stworzenia go użyłam zaczynu z mąki orkiszowej, a później tej samej mąki użyłam w dalszym etapie robienia chleba.

Zdjęcie - Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłko z rozmarynem naprawdę komponuje się świetnie. Spróbujcie sami, bo ja już poczęstowałam moich gości i byli zachwyceni! Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym

Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 5 godz

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
  • pół łyżeczki drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 450 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
  • 100 g poszatkowanego jabłka
  • liście z 1 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w misce.
  2. Odstaw na ok. 3 godziny,
  3. Po upływie tego czasu pomieszaj w misce wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  4. Z ciasta uformuj jajowaty bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  6. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok.25-30 minut aż zbrązowieje.

Kategorie przepisów