Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym

Do stworzenia go użyłam zaczynu z mąki orkiszowej, a później tej samej mąki użyłam w dalszym etapie robienia chleba.
Jabłko z rozmarynem naprawdę komponuje się świetnie. Spróbujcie sami, bo ja już poczęstowałam moich gości i byli zachwyceni! Chleb z jabłkami i rozmarynem na zaczynie drożdżowym
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 5 godz
Składniki
- Zaczyn:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
- pół łyżeczki drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 450 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
- 100 g poszatkowanego jabłka
- liście z 1 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w misce.
- Odstaw na ok. 3 godziny,
- Po upływie tego czasu pomieszaj w misce wszystkie składniki na ciasto właściwe.
- Z ciasta uformuj jajowaty bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok.25-30 minut aż zbrązowieje.