Chleb z ciecierzycą na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Używacie ciecierzycy? Do czego najczęściej ją dodajecie? Ja przyznam, że co do zasady nie jestem fanką strączkowych, w tym między innymi ciecierzycy. Jednak uwielbiam miksować ją do hummusu, zarówno w klasycznej wersji smakowej (z tahiną, czosnkiem i kuminem) jak i mniej tradycyjnej (buraczkowej, czy dyniowej). Ciecierzyca więc gości w mojej lodówce dość często, żebym mogła spontanicznie przygotować smarowidło w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo, że zdarza mi się za czymś nie przepadać, czasem nachodzi mnie myśl, że może zasmakuje mi w chlebie. Chleb na hummusie już robiłam, a teraz zachciało mi się po prostu dodać ciecierzycę bezpośrednio do ciasta chlebowego.

To był strzał w dziesiątkę. Nie jest narzucająca się, bo nie dodałam jej dużo, ale średnio trafi się jedna na kromkę, która bardzo cieszy. A sam chleb? Taki jak lubię, z dziurami i bardzo miękkim miąższem.

Chleb z ciecierzycą na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 6 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 75 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • 420 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i uformuj rękami aż stworzą jednolitą, lepką masę.
  2. Odstaw miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 4 godziny. Ciasto powinno urosnąć.
  3. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny. Ciasto znowu powinno urosnąć.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i z papieru i odstaw na wyjętej z piekarnika kratce do ostygnięcia.
  8. Krój po pełnym wystygnięciu.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit