Chleb z ciecierzycą na zakwasie
Używacie ciecierzycy? Do czego najczęściej ją dodajecie? Ja przyznam, że co do zasady nie jestem fanką strączkowych, w tym między innymi ciecierzycy. Jednak uwielbiam miksować ją do hummusu, zarówno w klasycznej wersji smakowej (z tahiną, czosnkiem i kuminem) jak i mniej tradycyjnej (buraczkowej, czy dyniowej). Ciecierzyca więc gości w mojej lodówce dość często, żebym mogła spontanicznie przygotować smarowidło w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.
Mimo, że zdarza mi się za czymś nie przepadać, czasem nachodzi mnie myśl, że może zasmakuje mi w chlebie. Chleb na hummusie już robiłam, a teraz zachciało mi się po prostu dodać ciecierzycę bezpośrednio do ciasta chlebowego.
To był strzał w dziesiątkę. Nie jest narzucająca się, bo nie dodałam jej dużo, ale średnio trafi się jedna na kromkę, która bardzo cieszy. A sam chleb? Taki jak lubię, z dziurami i bardzo miękkim miąższem.
Chleb z ciecierzycą na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 6 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 100 g aktywnego zakwasu pszennego
- 300 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 75 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
- 420 ml ciepłej wody
- Pomieszaj wszystkie składniki w misce i uformuj rękami aż stworzą jednolitą, lepką masę.
- Odstaw miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 4 godziny. Ciasto powinno urosnąć.
- Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie.
- Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny. Ciasto znowu powinno urosnąć.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
- Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i z papieru i odstaw na wyjętej z piekarnika kratce do ostygnięcia.
- Krój po pełnym wystygnięciu.