Chleb z ciecierzycą na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Używacie ciecierzycy? Do czego najczęściej ją dodajecie? Ja przyznam, że co do zasady nie jestem fanką strączkowych, w tym między innymi ciecierzycy. Jednak uwielbiam miksować ją do hummusu, zarówno w klasycznej wersji smakowej (z tahiną, czosnkiem i kuminem) jak i mniej tradycyjnej (buraczkowej, czy dyniowej). Ciecierzyca więc gości w mojej lodówce dość często, żebym mogła spontanicznie przygotować smarowidło w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo, że zdarza mi się za czymś nie przepadać, czasem nachodzi mnie myśl, że może zasmakuje mi w chlebie. Chleb na hummusie już robiłam, a teraz zachciało mi się po prostu dodać ciecierzycę bezpośrednio do ciasta chlebowego.

To był strzał w dziesiątkę. Nie jest narzucająca się, bo nie dodałam jej dużo, ale średnio trafi się jedna na kromkę, która bardzo cieszy. A sam chleb? Taki jak lubię, z dziurami i bardzo miękkim miąższem.

Chleb z ciecierzycą na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 6 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 75 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • 420 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i uformuj rękami aż stworzą jednolitą, lepką masę.
  2. Odstaw miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 4 godziny. Ciasto powinno urosnąć.
  3. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny. Ciasto znowu powinno urosnąć.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i z papieru i odstaw na wyjętej z piekarnika kratce do ostygnięcia.
  8. Krój po pełnym wystygnięciu.

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy