Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia

Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia
Zdjęcie - Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.
Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku.
Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu!

Zdjęcie - Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 1 bochenek:

370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
8 g soli
160 g startych buraków
220 g aktywnego zakwasu
200 g ciepłej wody
15 g oliwy

Wykonanie:
  • w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund i pozostawić na 10 minut. Proces zagniatania powtórzyć 4 razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę
  • koszyk do wyrastania wysypać mąką. Przełożyć do koszyczka uformowany bochenek i zostawić, aż podwoi objętość. Może to trwać od 2-6 godzin
  • nagrzać piekarnik do 220`C. Ciasto ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Zaparować piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów