Chleb z batatami i oregano na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z batatami i oregano na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla niektórych prawdziwa jesień zaczyna się sezonem dyniowym. Ja wciąż próbuję się do niej przekonać, ale muszę przyznać, że nie jestem jej wielką entuzjastką. Uwielbiam za to warzywa, które nieco ją przypominają, kolorem i konsystencją, mianowicie bataty.

Gdy przyszło nam grillować pod koniec lata, wrzuciliśmy bataty w folii do żaru. Gdy tylko zmiękły, roztopiliśmy na nich masło czosnkowe. Do dziś wspominam ten niesamowity i prosty smak. W końcu piękno tkwi właśnie w prostocie.

Nigdy wcześniej nie wykorzystywałam batatów w chlebie, ale uznałam, że skoro puree z ziemniaków świetnie się sprawdza, sprawdzą się i one. I miałam rację. A dodatek oregano naprawdę świetnie się wkomponował.

Zdjęcie - Chleb z batatami i oregano na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczynam testować nową metodę tworzenia bochenków. Zwykle, po kilkugodzinnym etapie wstępnej fermentacji, formowałam okrągły bochenek dając mu wyrosnąć w koszu. Tym razem bezpośrednio po tym etapie wstawiam chleb do piekarnika w prostokątnej foremce. Jest naprawdę niesamowity- te dziurki i ten miąższ. Uzależniłam się!

Chleb z batatami i oregano na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 9 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 75 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 250 g puree z batatów
  • garść świeżego oregano
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej (typ 650)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 425 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Ugotuj obrane ze skórki bataty w osolonej wodzie aż zmiękną.
  3. Odcedź bataty i rozgnieć je, aby stworzyć puree. Wystudź.
  4. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję.
  5. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
  6. W tym czasie zagniataj ciasto co godzinę. Ostatni raz lekko zagnieć po 3 godzinach.
  7. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, posyp mąką i uklep w foremce.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  10. Wyjmij ciasto z formy i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Ziołowy chleb żytni na zakwasie

Ziołowy chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki z pietruszką

Czosnkowe bułeczki z pietruszk…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Trójkątny chleb z rozmarynem

Trójkątny chleb z rozmarynem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami

Chleb orkiszowy z pieczonym cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Żytni chleb drożdżowy

Żytni chleb drożdżowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb