Chleb wielkanocny z jajkiem

Chleb wielkanocny z jajkiem

Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb wielkanocny z jajkiem

Chleb wielkanocny z jajkami ugotowanymi na twardo może stać się nową tradycją na Waszym świątecznym stole. A może już po świętach pozwoli na wykorzystanie wielkanocnych pisanek? To niezły sposób na niemarnowanie dobrego jedzenia. Jeśli już nie macie ochoty na kolejne jajko, a jeszcze ich trochę zostało – ten przepis jest dla Was! Niech ten chleb orkiszowy z jajkami ugotowanymi na twardo stanie się dowodem na to, że tradycyjne składniki mogą zostać przekształcone w coś wyjątkowego i niezapomnianego.

Składniki na chleb z jajkiem

W tym przepisie mąka orkiszowa typ 630 gra główną rolę, dostarczając nie tylko bogactwa smaku, ale i wartości odżywczych. Możecie ją znaleźć w sklepie też pod nazwą mąka orkiszowa jasna. Orkisz, jako starszy kuzyn pszenicy, słynie z lekko orzechowego posmaku i jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy szukają odmiany w swojej kuchni. Co więcej – mąkę orkiszową można dowolnie mieszać lub stosować zamiennie z mąką pszenną chlebową, co pozwala na eksperymentowanie ze smakiem chleba.

Jajka ugotowane na twardo, wkomponowane w strukturę chleba, są nie tylko smacznym, ale i atrakcyjnym dodatkiem. Kromki tego chleba mogą zaskoczyć 🙂  To są prawie gotowe kanapki, a ich delikatny smak doskonale komponuje się z chrzanem i aromatycznym majerankiem. Niebanalne połączenie składników sprawia, że taki chleb idealnie nadaje się zarówno na codzienny stół, jak i na specjalne okazje.

Dodatki takie jak chrzan tarty i majeranek wzbogacają smak pieczywa i dodają charakteru. Chrzan z jego lekko ostrym smakiem, stanowi ciekawy kontrast, podkreślając jednocześnie delikatność jajek. Majeranek z lekko pikantnym aromatem doskonale zaokrągla całość, tworząc chleb, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.

Z mojego przepisu wyjdzie Wam jeden bochenek upieczony w foremce keksowej o długości 25 cm. Jeśli korzystacie z innej formy do pieczenia, to możecie wykorzystać przelicznik foremek do przystosowania przepisu na własne potrzeby.

Więcej przepisów na pyszne chleby domowe

Macie ochotę na więcej ciekawych połączeń? Jeśli chcecie wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Polecam też chleb z ziołami na zakwasie czy ciekawie zawinięty chleb podróżnika.

Podziel się swoimi doświadczeniami z pieczenia

Po upieczeniu zachęcam do zostawienia komentarza i podzielenia się swoimi doświadczeniami. Wasze opinie i sugestie mogą być niezwykle cenne dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z domowym pieczeniem chleba. A ja bardzo lubię czytać Wasze wiadomości 🙂

Czas całkowity: 2 godz. 25 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 40 min.

Składniki na chleb wielkanocny z jajkiem:

dla foremki 25 x 11 cm :

  1. drożdże suszone instant - 7 g
  2. woda - 280 ml
  3. jajko - 4 szt.
  4. sól - 8 g
  5. chrzan świeży tarty - 3 łyżki
  6. mąka orkiszowa jasna - 500 g
  7. majeranek suszony - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. miska na ciasto na chleb
  3. ściereczka do przykrycia chleba
  4. forma do pieczenia chleba - długa "keksówka"

 

Jak upiec chleb wielkanocny z jajkiem?

1. Do mąki pszennej orkiszowej dodajemy sól, drożdże suszone, chrzan tarty oraz stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy składniki się połączą, zagniatamy dosyć luźne ciasto na chleb. Można wspomóc się robotem kuchennym z hakiem i wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut.
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb wielkanocny z jajkiem przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
3. Jajka obieramy ze skorupek i oprószamy suszonym majerankiem.
4. Do natłuszczonej foremki keksowej przekładamy połowę ciasta na chleb wielkanocny. Na nim układamy jajka z suszonym majerankiem.
5. Jajka z majerankiem przykrywamy drugą połową ciasta na chleb i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. w ciepłym miejscu.
6. Chleb wielkanocny z jajkiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C. Pieczemy przez ok. 35-40 min. lub tak długo, aż stanie się rumiany, a brzegi będą odstawać od foremki. Chleb kroimy dopiero po wystudzeniu.

Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb wielkanocny z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów