Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem

Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem

Zdjęcie - Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam słabość do chleba tostowego. Gdybym nie piekła pieczywa w domu, miałabym z tym problem. Za każdym razem, gdy zdarzy mi się kupić chleb na tosty w sklepie, mam świadomość tego, że nie jest to korzystny produkt dla mojego zdrowia. Biorąc do ręki kromkę chleba i ściskając ją, w odróżnieniu od prawdziwego chleba, zamiast wrócić do swojej pierwotnej formy, zamienia się ona w kulkę.
Na szczęście chleb ten mogę sobie upiec sama.

Na blogu pojawiły się już 3 przepisy na chleb tostowy: z ziarnami, klasyczny i pełnoziarnisty (przepis Śliwki). Co prawda nie miałam okazji spróbować pełnoziarnistego, ale w porównaniu do pozostałych dwóch, dzisiejszy został moim faworytem. Wszystko dzięki dodatkowi kremowego mascarpone i szczypiorku. Jego miąższ jest bardzo delikatny, a jedząc go mamy pewność, z jakich składników został upieczony.

Zdjęcie - Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tostowy z mascarpone i szczypiorkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 530 g mąki pszennej typ 650
  • 5 łyżek mascarpone
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 220-250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i posiekanym drobno szczypiorkiem.
  2. Do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto. Po 8 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli, którą przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, formujemy podłużny bochenek, który wkładamy do formy keksówki (wyłożonej wcześniej pergaminem). Ciasto w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem.

3.1.09

3.1.

Kategorie przepisów