Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia. Wbrew pozorom łatwy w produkcji i bardzo odświętny. Polecam:-)! Receptura pochodzi z magazynu KUKBUK. Autorką przepisu jest Monika Walecka.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: rozczyn:

  • 1 łyżka zakwasu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową),
  • cały zaczyn,
  • 1 łyżka soli,
  • 300 g wody,
  • 1 kopiasta łyżka kawy,
  • 1/2 szklanki migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak prezentują się bochenki świątecznego chleba u innych:

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto jogurtowe z owocami
4

Ciasto jogurtowe z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort z truskawkami i bitą śmietaną
1

Tort z truskawkami i bitą śmie…

food² food²
Food Square

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe na maślance
2

Ciasto czekoladowe na maślance

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rolada biszkoptowa tiramisu
3

Rolada biszkoptowa tiramisu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kawowy sernik na zimno
3

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Babeczki cappuccino

Babeczki cappuccino

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto kostka kawowa
3

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake