Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia. Wbrew pozorom łatwy w produkcji i bardzo odświętny. Polecam:-)! Receptura pochodzi z magazynu KUKBUK. Autorką przepisu jest Monika Walecka.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: rozczyn:

  • 1 łyżka zakwasu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową),
  • cały zaczyn,
  • 1 łyżka soli,
  • 300 g wody,
  • 1 kopiasta łyżka kawy,
  • 1/2 szklanki migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak prezentują się bochenki świątecznego chleba u innych:

Przepisy z tych kategorii

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ucierany makowiec
1

Ucierany makowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z orzechową kruszonką
2

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tort bezowy dacquoise
2

Tort bezowy dacquoise

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)

Krem pomarańczowy z nerkowców…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia