Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia. Wbrew pozorom łatwy w produkcji i bardzo odświętny. Polecam:-)! Receptura pochodzi z magazynu KUKBUK. Autorką przepisu jest Monika Walecka.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: rozczyn:

  • 1 łyżka zakwasu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową),
  • cały zaczyn,
  • 1 łyżka soli,
  • 300 g wody,
  • 1 kopiasta łyżka kawy,
  • 1/2 szklanki migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak prezentują się bochenki świątecznego chleba u innych:

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik gotowany z pierniczkami na biszkopcie
1

Sernik gotowany z pierniczkami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami
1

Bagietki na zaczynie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Piernik z różanym lukrem i płatkami róż. Kto wie czy za rogiem…
1

Piernik z różanym lukrem i pła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bezglutenowe pierniczki gryczane
1

Bezglutenowe pierniczki grycza…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Serowe talarki z orzechami

Serowe talarki z orzechami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ekspresowy pudding chia à la nutella
1

Ekspresowy pudding chia à la n…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Łosoś pieczony z koperkiem, płatkami migdałów czosnkiem i mozzarellą
1

Łosoś pieczony z koperkiem, pł…

Beti Beti
kruche babeczki

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Muffinki bakaliowe (bezglutenowe, wegańskie)

Muffinki bakaliowe (bezgluteno…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka