Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia. Wbrew pozorom łatwy w produkcji i bardzo odświętny. Polecam:-)! Receptura pochodzi z magazynu KUKBUK. Autorką przepisu jest Monika Walecka.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: rozczyn:

  • 1 łyżka zakwasu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową),
  • cały zaczyn,
  • 1 łyżka soli,
  • 300 g wody,
  • 1 kopiasta łyżka kawy,
  • 1/2 szklanki migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak prezentują się bochenki świątecznego chleba u innych:

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Ciasto babie lato
3

Ciasto babie lato

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy tiramisu, idealny na każdą okazję
1

Tort bezowy tiramisu, idealny…

food² food²
Food Square

Ciasto orzechowe cappuccino
3

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernikowa panna cotta z solonym karmelem
2

Piernikowa panna cotta z solon…

food² food²
Food Square

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami
1

Kawowy dacquoise na kruchym sp…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim