Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia. Wbrew pozorom łatwy w produkcji i bardzo odświętny. Polecam:-)! Receptura pochodzi z magazynu KUKBUK. Autorką przepisu jest Monika Walecka.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: rozczyn:

  • 1 łyżka zakwasu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową),
  • cały zaczyn,
  • 1 łyżka soli,
  • 300 g wody,
  • 1 kopiasta łyżka kawy,
  • 1/2 szklanki migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Zdjęcie - Chleb świąteczny z kawą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak prezentują się bochenki świątecznego chleba u innych:

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy drożdżowe z jabłkami
1

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…
2

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto knoppers na herbatnikach
2

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta
2

Sero-makowiec najlepsze ciasto…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik grysikowy z rodzynkami
1

Sernik grysikowy z rodzynkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Keks staropolski (dojrzewający)
1

Keks staropolski (dojrzewający…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity
2

Makowiec zawijany krucho-drożd…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit