Chleb ruski na zakwasie żytnim

Chleb ruski na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb ruski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb ruski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy wypiek powstał na cześć pierogów ruskich!

Często przed snem przychodzą mi do głowy pomysły na różne przepisy. Ostatnio, gdy nie mogłam zasnąć, pomyślałam sobie - co by było gdybym dodała do ciasta na chleb farsz do pierogów ruskich? Odpowiedź była prosta - fantastyczny chleb ruski.

Jak zaplanowałam, tak zrobiłam, w cieście na bazie zakwasu żytniego pojawiło się puree ziemniaczane, smażona cebulka oraz twaróg. Wyszedł przepyszny!

Zdjęcie - Chleb ruski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ruski na zakwasie żytnim Autor: Tosia 

Czas przygotowania: 5 godz Czas pieczenia: 37 min Calkowity czas: 5 godz 37 min

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 270 ml letniej wodu
  • 200 g puree ziemniaczanego
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 mała, czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz

Instrukcja

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na łyżeczce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy puree ziemniaczane, zakwas, pokruszony twaróg, smażoną cebulkę i sól.
  3. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy ciasto w misie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Wkładamy go do koszyka do wyrastania ciasta (wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
  5. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Włączamy termoobieg, na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu lub wodą.
  6. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
  7. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy 25-27 minut.
  8. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
  9. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów