Chleb ruski na zakwasie żytnim

Dzisiejszy wypiek powstał na cześć pierogów ruskich!
Często przed snem przychodzą mi do głowy pomysły na różne przepisy. Ostatnio, gdy nie mogłam zasnąć, pomyślałam sobie - co by było gdybym dodała do ciasta na chleb farsz do pierogów ruskich? Odpowiedź była prosta - fantastyczny chleb ruski.
Jak zaplanowałam, tak zrobiłam, w cieście na bazie zakwasu żytniego pojawiło się puree ziemniaczane, smażona cebulka oraz twaróg. Wyszedł przepyszny!
Chleb ruski na zakwasie żytnim Autor: Tosia
Czas przygotowania: 5 godz Czas pieczenia: 37 min Calkowity czas: 5 godz 37 min
Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej razowej
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 270 ml letniej wodu
- 200 g puree ziemniaczanego
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 mała, czerwona cebula
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
Instrukcja
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na łyżeczce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy puree ziemniaczane, zakwas, pokruszony twaróg, smażoną cebulkę i sól.
- Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy ciasto w misie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Wkładamy go do koszyka do wyrastania ciasta (wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Włączamy termoobieg, na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu lub wodą.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy 25-27 minut.
- Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
- Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.