Chleb pszenny na zakwasie z otrębami


Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Dobrze, że czasem pojawiają się takie akcje jak ta „Otręby na 1000 sposobów”. Nie pozwalają nam popaść w rutynę i zmuszają do kreatywności w kuchni. Jeśli jeszcze dotyczą tak zdrowych produktów jak otręby, to korzyści są podwójne. Jak tylko dostałam maila z informacją o planowanej akcji, od razu zabrałam się do główkowania. Są już pewne przemyślenia i pomysły. Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy.
Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.”

Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny na zakwasie z otrębami
Składniki :
Forma do keksu o wym. 30x11cm

270ml letniej wody
300g mąki pszennej typ 650
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
200g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
50g otrąb pszennych
3 łyżki oleju lnianego
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru

Do dzieży miksera wlać wodę z oliwą. Wsypać pozostałe składniki i dodać ugotowane ziemniaki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie tworzy kuli i jest dość kleiste. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrasta dosyć wolno, ale powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Przełożyć go do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia przykryty suchą ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, gorący jeszcze raz posmarować wodą i wystudzić na kracie kuchennej.

Przepis dodaję do akcji

Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb