Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi

Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam ogórki kiszone i chętnie wykorzystuje je w kuchni na wiele sposobów. Oprócz sałatki czy zupy ogórkowej, tarte ogórki można tez wykorzystać np. do usmażenia placuszków, albo dodać je do ciasta chlebowego. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał nie tylko ciekawy smak, ale także miąższ chleba będzie przyjemnie sprężysty. Polecam!

Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 5 g
  4. mąki żytniej typ 720 - 200 g
  5. letniej wody - 250 ml
  6. tartych ogórków kiszonych - 200 g
  7. ziół prowansalskich - 1 łyżka

Potrzebne narzędzia:

  1. keksówka
  2. misa
  3. waga kuchenna
  4. ściereczka

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, tarte ogórki kiszone, zioła, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ziołami prowansalskimi. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, aż będzie rumiany. Po upieczeniu wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni z ogórkami kiszonymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów