Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami
Dzisiaj Halloween a ja wolałabym się położyć w łóżku lub wannie i po prostu zasnąć. Zmęczenie plus zimno na dworze potęgują moje doznania. Mogłabym te chęci zamienić jedynie na grzanie się u wylotu piekarnika, gdy w środku piecze się pyszny, pachnący, orkiszowy chleb. Od czasu do czasu otwierałabym piekarnik, żeby wdychać ten piękny, czosnkowo-ziołowy zapach. Czy to nie idealna forma spędzania czasu?
Jeśli nie macie planów na dzisiejszy wieczór, proponuję zagnieść chleb, to czynność niezwykle odstresowująca po ciężkich dniach pracy. Jutro rano, gdy znacznie wyrośnie, będzie można z samego rana wstawić go do piekarnika i cieszyć się zapachem wypełniającym nie tylko kuchnię, ale cały dom!
Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz Czas pieczenia: 45 min Calkowity czas: 16 godz 45 min Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 2,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie itp.)
- 1 główka pieczonego czosnku
- 280 ml ciepłej wody
- Składniki na zaczyn pomieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin pod przykryciem folii aluminiowej.
- Po upływie czasu leżakowania zaczynu powinien on być lekko spieniony i bąbelkować.
- Upiecz główkę czosnku aż zrobi się miękki. Z każdego ząbka wyciśnij czosnek do miski, odkładając skórkę.
- W dużej misce pomieszaj zaczyn, mąki, sól, czosnek, zioła i powoli zacznij dolewać wodę.
- Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki. Uklep w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej po prostu odstawić na noc).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 45 minut.
- Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź.