Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami

Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj Halloween a ja wolałabym się położyć w łóżku lub wannie i po prostu zasnąć. Zmęczenie plus zimno na dworze potęgują moje doznania. Mogłabym te chęci zamienić jedynie na grzanie się u wylotu piekarnika, gdy w środku piecze się pyszny, pachnący, orkiszowy chleb. Od czasu do czasu otwierałabym piekarnik, żeby wdychać ten piękny, czosnkowo-ziołowy zapach. Czy to nie idealna forma spędzania czasu?

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie planów na dzisiejszy wieczór, proponuję zagnieść chleb, to czynność niezwykle odstresowująca po ciężkich dniach pracy. Jutro rano, gdy znacznie wyrośnie, będzie można z samego rana wstawić go do piekarnika i cieszyć się zapachem wypełniającym nie tylko kuchnię, ale cały dom!

Chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i ziołami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz Czas pieczenia: 45 min Calkowity czas: 16 godz 45 min Porcje: 1 Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie itp.)
  • 1 główka pieczonego czosnku
  • 280 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Składniki na zaczyn pomieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin pod przykryciem folii aluminiowej.
  2. Po upływie czasu leżakowania zaczynu powinien on być lekko spieniony i bąbelkować.
  3. Upiecz główkę czosnku aż zrobi się miękki. Z każdego ząbka wyciśnij czosnek do miski, odkładając skórkę.
  4. W dużej misce pomieszaj zaczyn, mąki, sól, czosnek, zioła i powoli zacznij dolewać wodę.
  5. Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki. Uklep w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej po prostu odstawić na noc).
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto i piecz ok. 45 minut.
  9. Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź.

Kategorie przepisów