Chleb orkiszowy na zakwasie ze śliwkami
Kolejna propozycja ze śliwkami w roli głównej. Tym razem dodałam je do ciasta na chleb orkiszowy na zakwasie. Połówkami owoców ozdobiłam też wierzch chleba. Do ciasta można dodać miód i cynamon i pójść w słodką stronę lub np. rozmaryn, aby dodać mu jeszcze niesamowitego aromatu.
Ciasto wyrastało w wiklinowym koszyku, ale można je również po pierwszym wyrobieniu przełożyć do keksówki i upiec w prostokątnej formie ?
5.0 z 2 ocen Chleb orkiszowy ze śliwkami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 47 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g mąki orkiszowej jasnej
- 170 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g śliwek
- 320 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, pokrojone drobno śliwki i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę odwracając koszyk dnem do góry. Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek.
- Chleb pieczemy z termoobiegiem w 220 stopniach 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.