Chleb orkiszowy na zakwasie z botwinką
Uwielbiam maj nie tylko za piękną pogodę, ale też aspekty kulinarne. Trwa sezon na botwinę, z której można wyczarować znacznie więcej niż zupę. Młode buraczki lubię krótko karmelizować i zjadać na grzance, ale także dodawać do ciasta chlebowego, które zyskuje dzięki temu nie tylko charakterystyczny smak, ale także kolor.
Podsmażoną krótko botwinę dodałam do ciasta na klasyczny chleb orkiszowy na zakwasie żytnim. Tym sposobem stał się wyjątkowy
5.0 z 1 ocen Chleb orkiszowy na zakwasie z botwinką Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 45 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- pęczek botwiny (+ łyżka oleju roślinnego)
- 290 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Botwinkę myjemy i drobno siekamy (młode buraczki obieramy lub dokładnie szorujemy). Podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, wcześniej przygotowaną botwinę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałe 5 minut.
- Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4,5 h. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą. Chleb pieczemy w trybie góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.