Chleb orkiszowo-żytni z estragonem na zakwasie
Estragon rzadko pojawia się na moim talerzu. Właściwie prawie nigdy, bo jakoś nie miałam okazji z nim eksperymentować. Ostatnio rzucił mi się gdzieś w oczy i zanotowałam sobie, żeby koniecznie wykorzystać go w chlebie. No i zrobiłam to przy najbliższej okazji.
Zapachem nieco przypomina aromat anyżu, więc tak jak przypuszczałam, świetnie połączył się ze smakiem chleba (uwielbiam chleby z anyżem!). Gdy wystawiłam go na ocenę innych, każdy jednogłośnie uznał, że chleb jest pyszny, a posmaczek estragonu „ciekawy”.
Spróbujcie i wy, a estragon znajdziecie w większych supermarketach.
Chleb orkiszowo-żytni z estragonem na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 125 g aktywnego zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 2,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć w jednolitą masę.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 cm.
- Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, aż zbrązowieje z góry.
- Wyjmij ciasto z foremki i papieru i ostudź na wyciągniętej z piekarnika kratce.