Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten bochenek jest dość niezwykły w smaku. Nie dość, że jest zrobiony na zakwasie żytnim, co nie tylko ukazuje jego zdrowe oblicze (gdzie ówcześnie w sklepach można znaleźć prawdziwy, nie napakowany konserwantami chleb na zakwasie!) to również dodaje mu nietypowego smaku.

Niektórzy nie lubią kwaskowatego smaku zakwasu. Przyznam się, że i mi czasem zbyt duża ilość przeszkadza. Tu natomiast jest to wyczuwalne, lecz nie nachalne.

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki zakwasowi chleb nabiera nieco cięższej, wilgotnej konsystencji. I ta wspaniała konsystencja, z pomocą mąki orkiszowej, która również podobnie na nią wpływa, sprawia, że ten chleb jest prawie niezniszczalny. Przekonajcie się sami, że nawet po kilku dniach, po odkrojeniu kromki jest ona wciąż niczym świeża!

1.0 z 1 ocen

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
  2. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odsypanej otrębami) formy o długości ok. 15 cm.
  3. Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
  5. Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut.
  6. Wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.

3.1.09

Kategorie przepisów