Chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Chleb pełnoziarnisty pieczony na zakwasie. Chrupiąca skórka, wilgotny w środku, pełen pestek słonecznika. To jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory upiekłam. Polecam!
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki orkiszowej
0,25 kg mąki pszennej
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub co kto woli pestki, dyni, śliwki)
1 szklanka pestek słonecznika
7 gram suszonych drożdży
2 łyżki miodu (rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody)
750 litra wody mineralnej niegazowanej
zakwas żytni – ok. 200 gram
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać.
Odłożyć miseczkę ciasta do następnego razu (można przechowywać w lodówce około 10 dni). Ciasto chlebowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawić na 10 godzin do zimnego piekarnika.
Ja zostawiam na noc i rano piekę.
Chleb piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.