Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami

Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBuraczki jako dodatek do ciasta chlebowego jest zawsze dobrym pomysłem. Można je dodać do bułeczek, bagietki, chleba drożdżowego i tego na zakwasie. Tym razem buraki stanowią skromny dodatek, dlatego nie zabarwiły chleba tak jak się spodziewałam. Nadały mu za to wspaniałego smaku, ponieważ wcześniej je karmelizowałam w miodzie i occie balsamicznym.

Pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie z buraczkami na pewno znalazłby swoje miejsce na świątecznym stole. Jest to jednak na tyle uniwersalny wypiek, że równie dobrze można go przygotować latem.

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na zakwasie z karmelizowanymi burakami Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 200 g aktywnego zakwasu
  • 300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g buraków (1 duży)
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka oliw
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na oliwie podsmażamy przez 5 minut starte buraki. Następnie dodajemy szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
  3. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, sól i karmelizowane buraki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie można je złożyć jak kopertę i ponownie włożyć do miski.
  4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy i formujemy na bochenek pasujący do koszyka. Wiklinowy koszyk obkładamy ściereczką posypaną mąką. Chleb wkładamy do koszyka złączeniem ku górze, przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  6. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji (ja zrobiłam na środku kreskę) i wkładamy do piernika.
  7. Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Dopiekamy jeszcze 25 minut.
  8. Upieczony chleb studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

3.1.09

Kategorie przepisów