CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM
Kolejny przepis na chleb - tym razem na bazie rozczynu drożdżowo-ziemniaczanego. Przepis zaczerpnęłam z książki Upiecz swój chleb, jest to dość mocno zmodyfikowany przepis na Niemiecki chleb razowy.
Chleb jest lekko wilgotny z chrupiąca skórką. Pyszny...
Chleb za zaczynie z ziemniakami - Laura
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
Bąbelkujący zaczyn ziemniaczany - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem i wysypanej płatkami formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Chleb jest lekko wilgotny z chrupiąca skórką. Pyszny...
Chleb za zaczynie z ziemniakami - Laura
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 dkg ziemniaków w mundurkach
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 dkg drożdży
Bąbelkujący zaczyn ziemniaczany - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 dkg mąki kukurydzianej
- 15 dkg mąki żytniej
- łyżka soli
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka dodatków: sezamu, siemienia lnianego, słoneczniku, ziaren dyni, płatków owsianych, otrębów (może być mieszanka lub jeden ze składników)
- olej i płatki owsiane do posmarowania i wysypania formy
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem i wysypanej płatkami formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.