Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym (przydatne przy zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych). Zamiast tradycyjnej blachy użyliśmy brytfanny do pieczenia gęsi - polecamy :)
Wiosną suszony czosnek można zastąpić świeżymi listkami czosnku a papier do pieczenia liściem chrzanu.
Składniki:
Wersja na thermomix
Składniki:
Wiosną suszony czosnek można zastąpić świeżymi listkami czosnku a papier do pieczenia liściem chrzanu.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej T 720
- 200 g mąki żytniej T 720
- 150 g mąki orkiszowej T 2000
- 100 g mąki pszennej razowej
- 120 g gęstego jogurtu
- 50 g słonecznika
- 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
- 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka melasy z granatów
- 400 g ciepłej (nie gorącej) wody
- 1 łyżka oleju
- mąka do podsypania
- Pokrusz drożdże, dodaj cukier, jogurt i ciepłą wodę, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Słonecznik drobno zmiel robotem lub w młynku do kawy. Wymieszaj wszystkie mąki, sól, słonecznik i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej spienione drożdże i melasę. Wyrabiać 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie.
- Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz).
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób (3 minuty) robotem lub rękoma posmarowanymi olejem. Przełóż na oprószony mąką blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 220'C.
- Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce.
Wersja na thermomix
Składniki:
- 200 g ziaren pszenicy
- 200 g ziaren żyta
- 150 g mąki orkiszowej T 2000
- 100 g mąki pszennej razowej
- 120 g gęstego jogurtu
- 50 g słonecznika
- 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
- 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka melasy z granatów
- 400 g wody
- mąka do podsypania
- Do naczynia miksującego wsyp ziarna pszenicy, zmiel 1 min/obr. 10. Przełóż do dużej miski.
- Do naczynia miksującego wsyp ziarna żyta, zmiel 1 min/obr. 10. Przełóż do miski z rozdrobniona pszenicą.
- Do naczynia miksującego wsyp ziarna słonecznika, zmiel 10 s/obr. 7. Przełóż do miski z rozdrobnionymi ziarnami.
- Do naczynia wlej wodę, dodaj pokruszone drożdże i jogurt, podgrzewaj 2 min/37'C/obr. 2.
- Dodaj zmielone ziarna, mąkę orkiszową, mąkę razową, czosnek niedźwiedzi, sól, melasę, cukier, wyrabiaj 3 min /, pozostaw do wyrośnięcia w naczyniu miksującym do momentu, aż ciasto wypełni całe naczynie (ok. 30 minut).
- Ponownie wyrób 1 min /.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 220'C. Gęsiarkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.
- Gorący chleb wystudź na kratce.