Chleb kielecki - wiejski z ziemniakami
Na Ten dzień szukałam przepisu na polski, tradycyjny chleb na zakwasie.
Znalazłam u qd na forum CinCin.
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i zsiadłym mleku
1. 400 g ( 1 kubek plastikowy) zsiadłego mleka - dałam kefir
2. 400g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce ( NIE w malakserze!) - utarłam na tarce jarzynowej
3. 600 g mąki żytniej 720
4. 400 g mąki pszennej krupczatki ( może być i 650, ale znacznie smaczniejsze z krupczatką)
5. 6 łyżek żytniego zakwasu dobrze dojrzałego i gęstego
6. 1 płaska łyżka soli, najlepiej kamiennej ( do przetworów)
Wykonanie:
Do miski włożyć ziemniaki, wlać zsiadłe mleko i zakwas, zamieszać, przykryć i odstawić na noc. Temperatura pokojowa.
Następnego dnia dodać całą mąkę żytnią i połowę mąki pszennej oraz sól. Wyrobić (można robotem), aż ciasto będzie gładkie . NIE DOLEWAĆ WODY!!!
Przełożyć z miski na dobrze wysypaną mąką stolnice i wyrabiać, cały czas podsypując mąką, ciasto musi być dosyć gęste. Jeśli trzeba będzie dodać więcej niż pozostawione 200 g mąki, to nic nie szkodzi.
Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski i przykryć, niech rośnie.
Kiedy podwoi objętość – wyłożyć z powrotem na stolnice, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki chleba. Przełożyć czy to do formy wysypanej otrębami czy do koszyczka.
Kiedy będzie gotowe do pieczenia – piec 15 min w temperaturze 250 stopni i 40-60 min w 200.
Jak zwykle, popukane od dołu musi głucho dźwięczeć.