Chleb jarmużowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypuszczam, że nie jestem osamotniona w tej tęsknocie, ale po cichu marzę już o wiośnie. Nie chodzi tylko fakt, że za oknami jest bardziej szaro niż biało, ale także o sezonowe produkty, które w mojej kuchni odgrywają spore znaczenie. Na szczęście na zimowych straganach też można znaleźć ciekawe warzywa, o którym zapominamy late np. jarmuż.

Z jarmużu najchętniej robię pesto, czasem zawiera ziarna i parmezan, a czasem tylko czosnek, oliwę i sok z cytryny. Takie pesto jem na kanapce, albo dodaję do makaronów, ale dzisiaj postanowiłam przemycić do ciasta chlebowego na żytnim zakwasie. I wyszedł z tego zielonkawy bochenek pełen smaku.

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb jarmużowy na zakwasie Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Pasta jarmużowa:
  • 100 g jarmużu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy, aktywny zakwas, pesto jarmużowe, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Gdy będzie elastyczne, zostawiamy je w misie na godzinę. Przykrywamy folią spożywczą, gazą lub ściereczką.
  2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i przenosimy ponownie do misy na jeszcze godzinę.
  3. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do posypanego mąką koszyka (lub wyłożonego dodatkowo ściereczką) i zostawiamy na 2,5-3 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Przerzucamy chleb na blachę, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 27-30 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  7. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
1

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
4

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
2

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
1

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście