Chleb jarmużowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypuszczam, że nie jestem osamotniona w tej tęsknocie, ale po cichu marzę już o wiośnie. Nie chodzi tylko fakt, że za oknami jest bardziej szaro niż biało, ale także o sezonowe produkty, które w mojej kuchni odgrywają spore znaczenie. Na szczęście na zimowych straganach też można znaleźć ciekawe warzywa, o którym zapominamy late np. jarmuż.

Z jarmużu najchętniej robię pesto, czasem zawiera ziarna i parmezan, a czasem tylko czosnek, oliwę i sok z cytryny. Takie pesto jem na kanapce, albo dodaję do makaronów, ale dzisiaj postanowiłam przemycić do ciasta chlebowego na żytnim zakwasie. I wyszedł z tego zielonkawy bochenek pełen smaku.

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb jarmużowy na zakwasie Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Pasta jarmużowa:
  • 100 g jarmużu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy, aktywny zakwas, pesto jarmużowe, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Gdy będzie elastyczne, zostawiamy je w misie na godzinę. Przykrywamy folią spożywczą, gazą lub ściereczką.
  2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i przenosimy ponownie do misy na jeszcze godzinę.
  3. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do posypanego mąką koszyka (lub wyłożonego dodatkowo ściereczką) i zostawiamy na 2,5-3 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Przerzucamy chleb na blachę, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 27-30 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  7. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
1

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Jak zrobić puree z dyni?
2

Jak zrobić puree z dyni?

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!
2

Ciasto dyniowe z lukrem pomara…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!