Chleb jabłkowo - owsiany na zakwasie

Ten chleb już jakiś czas temu zwrócił moją uwagę. Widziałam go na kilku polskich blogach, jednak kiedy zobaczyłam go na tej hiszpańskiej stronie, powiedziałam sobie: Teraz.
W kilku miejscach w sieci czytałam, że w przepisie podana jest za duża ilość wody. Faktycznie - jeśli doda się wszystkie składniki tak jak w przepisie z ciasta nie da się uformować bochenka. Ja piekę swoje chleby w foremkach silikonowych więc nie przeszkadza mi zbyt rzadkie ciasto i postanowiłam zachować podana ilość wody.
Co mogę powiedzieć już po upieczeniu...? To na pewno nie był ostatni raz. Ten chleb jest rewelacyjny! Mocno porowaty, wilgotny, o słodko-kwaśnym posmaku. Następnym razem minimalnie spróbuję zmniejszyć ilość wody.
Chleb według receptury Dana Leparda z pewnymi modyfikacjami.
Zdjęcie - CHLEB JABŁKOWO-OWSIANY NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb na zakwasie z jabłkami i płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI: (u mnie podwójna porcja)
  • 15 dkg płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskie)
  • 200 ml wody (do zalania płatków owsianych)
  • 30 dkg startych jabłek (tarka jak na placki ziemniaczane)
  • 20 dkg zakwasu pszennego*
  • 5 g świeżych drożdży
  • 140 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 10 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
* ja wykorzystałam zakwas żytni - dokarmiłam go na 10 godzin przed pieczeniem chleba mąką pszenną pełnoziarnistą Płatki owsiane zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilkanaście minut.

Drożdże wymieszać z miodem i letnią wodą. Do lekko przestudzonych płatków dodać drożdże i starte jabłka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, obie mąki i sól.

Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec około 45 minut.

Wystudzić na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną
1

Chleb wieloziarnisty z jabłkie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prosta tarta z jabłkami
1

Prosta tarta z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułeczki dynie z cynamonen

Bułeczki dynie z cynamonen

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami