Chleb jabłkowo - owsiany na zakwasie
Ten chleb już jakiś czas temu zwrócił moją uwagę. Widziałam go na kilku polskich blogach, jednak kiedy zobaczyłam go na tej hiszpańskiej stronie, powiedziałam sobie: Teraz.
W kilku miejscach w sieci czytałam, że w przepisie podana jest za duża ilość wody. Faktycznie - jeśli doda się wszystkie składniki tak jak w przepisie z ciasta nie da się uformować bochenka. Ja piekę swoje chleby w foremkach silikonowych więc nie przeszkadza mi zbyt rzadkie ciasto i postanowiłam zachować podana ilość wody.
Co mogę powiedzieć już po upieczeniu...? To na pewno nie był ostatni raz. Ten chleb jest rewelacyjny! Mocno porowaty, wilgotny, o słodko-kwaśnym posmaku. Następnym razem minimalnie spróbuję zmniejszyć ilość wody.
Chleb według receptury Dana Leparda z pewnymi modyfikacjami.
Chleb na zakwasie z jabłkami i płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI: (u mnie podwójna porcja)
Drożdże wymieszać z miodem i letnią wodą. Do lekko przestudzonych płatków dodać drożdże i starte jabłka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, obie mąki i sól.
Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.
W kilku miejscach w sieci czytałam, że w przepisie podana jest za duża ilość wody. Faktycznie - jeśli doda się wszystkie składniki tak jak w przepisie z ciasta nie da się uformować bochenka. Ja piekę swoje chleby w foremkach silikonowych więc nie przeszkadza mi zbyt rzadkie ciasto i postanowiłam zachować podana ilość wody.
Co mogę powiedzieć już po upieczeniu...? To na pewno nie był ostatni raz. Ten chleb jest rewelacyjny! Mocno porowaty, wilgotny, o słodko-kwaśnym posmaku. Następnym razem minimalnie spróbuję zmniejszyć ilość wody.
Chleb według receptury Dana Leparda z pewnymi modyfikacjami.
Chleb na zakwasie z jabłkami i płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI: (u mnie podwójna porcja)
- 15 dkg płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskie)
- 200 ml wody (do zalania płatków owsianych)
- 30 dkg startych jabłek (tarka jak na placki ziemniaczane)
- 20 dkg zakwasu pszennego*
- 5 g świeżych drożdży
- 140 ml ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 40 dkg mąki pszennej chlebowej
- 10 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z miodem i letnią wodą. Do lekko przestudzonych płatków dodać drożdże i starte jabłka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, obie mąki i sól.
Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.