Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
Kolejny przepis na chleb codzienny na zakwasie. Tym razem piekłam na zakwasie z mąki żytniej białej, w przewadze z ekologicznej mąki pszennej. Chleb wyrastał w koszyczku, a piekłam go na okrągłej foremce do pieczenia pizzy.
Z powodzeniem można go upiec w żeliwnym lub ceramicznym naczyniu. Smak chleba z wyczuwalnym sezamowym posmakiem, na pewno pozytywnie Was zaskoczy…..pychotka ?
Składniki na chleb z sezamem
– 500 g ekologicznej mąki pszennej
– 1/2 lub 3/4 szklanki mąki żytniej jasnej
– 120 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej jasnej
– 340 g letniej wody
– 13 g soli
– 1/2 łyżeczki drożdży instant ( opcjonalnie )
– 1/2 szklanki białego sezamu
Do misy daj wszystkie suche składniki, pomieszaj łyżką. Dodaj zakwas i wodę. Całość wyrabiaj hakiem przez 8 minut.
Przełóż ciasto do naoliwionej miseczki, przykryj folią. Odstaw na 2 godziny do wyrastania. W tym czasie składaj ciasto 3 razy, co 40 minut. W tym celu rozciągaj boki ciasta do góry ( z czterech stron ) i składaj do środka jak kopertę.
Następnie, przełóż ciasto na posypany mąką blat i uformuj podłużny bochenek. Ostrożnie przełóż bochenek, do obficie posypanego mąką koszyczka, składaniem do góry. Koszyk ponownie przykryj folią i odstaw do wyrastania, na 2 godziny. Jeżeli do ciasta dodałeś drożdże, wyrastanie może potrwać krócej.
Piekarnik nagrzej razem z foremką do pieczenia ( u mnie okrągła blaszka do pieczenia pizzy ) do 240 stopni. Obracając koszyczek, przełóż bochenek na blaszkę.
Żyletką natnij wierzch chleba. Piekarnik dokładnie spryskaj wodą. Piecz około 40 minut, do zrumienienia. U mnie po 30 minutach, temperatura została zmniejszona do 200 stopni.
Gotowy chleb, odstaw na kratkę do wystudzenia ? Smacznego ?