Chipsy bakłażanowe z tzatzikami

Zdjęcie - Chipsy bakłażanowe z tzatzikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować świetną przekąskę, która nie tuczy tak jak typowe chipsy, a tak samo cieszy i chrupie- chipsy bakłażanowe. Miałam szczęście skorzystać z ekologicznych bakłażanów mojego znajomego, które są co najmniej o połowę mniejsze od tych dostępnych w sklepach. Nie martwcie się jednak, duże powinny sprawdzić się równie dobrze. Jako dip użyłam greckich tzatzików, które poza zabijającym zapachem z ust przez resztę dnia, dodają przekąsce świeżości. Moja autorska wersja zawiera miętę, która dodatkowo bardziej przełamuje smak. Koniecznie spróbujcie!
Chipsy bakłażanowe z tzatzikami
- 2 bakłażany
- miseczka mąki (ok 10 łyżek)
- 1 duży świeży ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 250g jogurtu greckiego
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy do smażenia

  1. Pokrój bakłażany na 1milimetrowe plastry (najlepiej w tym celu użyć maszyny do krojenia).
  2. Wyłóż blat papierowym ręcznikiem i ułóż na nim, jeden po drugim, plastry bakłażana. Posól, odwróć każdy plaster na drugą stronę i ponownie posól. Przykryj kolejną warstwą papierowego ręcznika i daj im puścić sok przez ok. 20 minut.
  3. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na sitko, posól i zostaw na 10 minut, aby puściły sok.
  4. Rozgrzej w średniej wielkości garnku tłuszcz do połowy wysokości garnka.
  5. W tym czasie odsącz ogórki na sitku przyciskając je papierowym ręcznikiem. Przerzuć je do miseczki, dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i cukier. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wypróbuj jeden plaster bakłażana, aby sprawdzić jak mocno się rozgrzał. Obtocz go w mące z dwóch stron i rzuć na tłuszcz. Jeśli będzie mocno bulgotał, jest gotowy. Smaż bakłażana aż lekko zbrązowieje z dwóch stron a następnie wyjmij cedzakiem i ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Powtórz tę czynność z resztą, smażąc je partiami.
  7. Podawaj z tzatzikami.
Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z brokułami i groszkiem cukrowym

Kurczak z brokułami i groszkie…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia