Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

W dobrych restauracjach z kuchnią chińską bardzo często zamawiam kaczkę po pekińsku podawaną z charakterystycznymi parowanymi naleśnikami, sosem hoisin i świeżymi chrupiącymi warzywami. Wprost uwielbiam to danie. Dlatego jakiś czas temu postanowiłem ugotować takie chińskie naleśniki z kaczką własnoręcznie i podzielić się z Wami nowym przepisem. Oczywiście przygotowanie popularnego ptaka na sposób znany ze stolicy Państwa Środka to sprawa niemalże niewykonalna w warunkach domowych ze względu na dość skomplikowany proces, więc postawiłem na znacznie prostszą formę i wykorzystałem piersi. Z filetów tradycyjnie najpierw wytopiłem nadmiar tłuszczu, a potem upiekłem przez kwadrans w piekarniku, aby mięso nadal było różowe w środku — to zdecydowanie mój ulubiony sposób na kaczkę, który Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso pokroiłem w plasterki. U mnie są one dosyć grube, ale krojąc je cieniej będziecie mogli zawinąć naleśniki. Wybór należy do Was.

Oczywiście w tym przepisie najważniejsze są wspomniane chińskie naleśniki. Do kaczki po pekińsku można tradycyjnie przygotować je na dwa sposoby: albo ugotować na parze, albo upiec na suchej patelni. W obu przypadkach korzysta się jednak z zaparzonej gorącą wodą mąki, dzięki czemu ciasto jest plastyczne, miękkie i można je bardzo cienko rozwałkować. W tym przepisie na chińskie naleśniki postawiłem na wersję smażoną, w której zlepia się dwa kawałki ciasta posmarowane olejem sezamowym. Dzięki temu po obróbce cieplnej można uzyskać charakterystyczną kieszonkę, zaś same placki wychodzą bardzo elastyczne. Po ich upieczeniu na patelni naleśniki można rozdzielić i podgrzać nad parą przed samym podaniem. Tak będą smakować najlepiej.

Chińskie naleśniki z kaczką serwuje się z jednym z najlepszych sosów, jakie stworzył człowiek. Mowa tutaj o sosie hoisin, który jest jednocześnie słodki, kwaśny i pełen smaku umami. W sieci, jak i w książkach kucharskich można znaleźć bardzo wiele receptur na jego przygotowanie. Również w Chinach mogą się one różnić w zależności od regionu. Oryginalnie sos hoisin składa się z pasty z fermentowanej soi, przyprawy pięciu smaków oraz czosnku. Jednak wersja na bazie sosu sojowego i masła orzechowego odpowiada mi najbardziej i właśnie tę polecam podać do naleśników. Sos hoisn można poza tym podać to bardzo wielu innych dań z grilla, czy jako dodatek do ryżu. Zachęcam do odkrywania ciekawych połączeń samodzielnie. 🙂

Zdjęcie - Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin Łukasz W dobrych restauracjach z kuchnią chińską bardzo często zamawiam kaczkę po pekińsku podawaną z charakterystycznymi parowanymi naleśnikami, sosem hoisin i świeżymi chrupiącymi… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Chińskie naleśniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 220 ml wrzącej wody
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego

 

Sos hoisin:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kłącza imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta mielonego anyżu
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Kaczka:

  • 4 kacze piersi
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

 

Dodatkowo:

  • 2 zielone ogórki
  • kiełki groszku (opcjonalnie)
  • 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati (opcjonalnie do podania)
  • łyżka prażonego sezamu (opcjonalnie do podania)

PRZYGOTOWANIE

Sos hoisin

  1. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tartce.
  2. Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw papryką, anyżem oraz pieprzem do smaku.

 

Chińskie naleśniki

  1. Mąkę wymieszaj wraz z solą. Kolejno wlewając wrzątek, mieszaj mąkę szybko pałeczkami. Gdy składniki się połączą, ciasto wyjmij na blat i zacznij zagniatać przez około 5-10 minut do otrzymania plastycznej masy. Jeśli ciasto jest za twarde, dolej odrobinę więcej wody, a jeśli za miękkie dosyp mąki. 
  2. Zagniecione ciasto posmaruj olejem i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 30 minut do odpoczęcia i zagnieć ponownie.
  3. Z ciasta uformuj równiej wielkości kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 40-50 sztuk). Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Wierzch połowy z nich posmaruj olejem sezamowym i złącz z drugą nieposmarowaną kulką.
  4. Tak przygotowane kawałki ciasta rozwałkuj na placki o średnicy ok. 8-10 cm.
  5. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni lub w woku przez 1-2 minuty z obu stron, aż pojawią się bąbelki powietrza, a ciasto ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu można rozdzielić je na dwie części lub uformować kieszonkę.
  6. Gotowe naleśniki podgrzewaj na parze przed samym podaniem (po przygotowaniu kaczki)

 

Kaczka

  1. Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C. 
  2. Patelnię mocno rozgrzej i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi skórą do góry.
  3. Skórę kaczki posmaruj odrobiną sosu hoisin. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut na różowo lub 20 minut do pełnego upieczenia w środku.
  4. Piersi po upieczeniu przestudź przez 5-10 minut i pokrój w plastry.

 

Podanie

  1. Ogórka umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wybierz pestki, a następnie pokrój go w słupki o długości ok. 5 cm i przełóż na talerz obok kiełków groszku. Możesz również podać pokrojoną w słupki marchewkę.
  2. Podgrzane naleśniki podaj na drewnianej deseczce lub w parowniku. Pokrojone piersi kaczki ułóż na talerzu.
  3. Obok podaj sos hoisin i miseczki z ugotowanym ryżem (możesz posypać go dodatkowo prażonym sezamem).
  4. Usiądź przy stole wygodnie z rodziną i przyjaciółmi i zajadajcie się wspólnie.

*Sos hoisin na podstawie BBC Good Food.
**Naleśniki na podstawie China Sichuan Food.

Przepisy z tych kategorii

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka „Kwitnący bez”
1

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni