Chili con carne z soczewicą
Nie będzie to klasyczna odsłona chili con carne. W moim chili zamiast fasoli, znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;)
Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj.
Składniki:
Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut.
Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia.
Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodać posiekany czosnek i przyprawy.
Chili con carne doprawcie wedle uznania, ale pamiętajcie, że to danie musi być ostre, taka jego specyfika.
Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj.
Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 4-5 pieczarek ( można pominąć )
- 1/2 puszki kukuryczy
- 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- chili w proszku lub świeże
- sól, pierz
- oregano
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut.
Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia.
Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodać posiekany czosnek i przyprawy.
Chili con carne doprawcie wedle uznania, ale pamiętajcie, że to danie musi być ostre, taka jego specyfika.