Chili con carne z soczewicą

Chili con carne z soczewicą
Nie będzie to klasyczna odsłona chili con carne. W moim chili zamiast fasoli, znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;)
Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj.

Zdjęcie - Chili con carne z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek ( można pominąć )
  • 1/2 puszki kukuryczy
  • 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • chili w proszku lub świeże
  • sól, pierz
  • oregano
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut.
Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek lub duża, wysoka patelnia.
Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodać posiekany czosnek i przyprawy.
Chili con carne doprawcie wedle uznania, ale pamiętajcie, że to danie musi być ostre, taka jego specyfika.


Zdjęcie - Chili con carne z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów