Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia

Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia

Chatka Baby Jagi to kultowy sernik na zimno bez pieczenia rodem z PRLu. Wszyscy znają go pod różnymi nazwami: czasami to Chatka Puchatka, niekiedy Sernikowy Domek, a w jeszcze innych wypadkach właśnie Chatka Baby Jagi, nawiązująca do słowiańskiego folkloru. Mnie osobiście najbardziej podoba się ta ostatnia nazwa i kojarzy się z baśnią o Jasiu i Małgosi. W końcu łasuchów można skusić nie tylko na domek z piernika! 🙂

Swoją popularność ów deser z pewnością zawdzięcza dwóm aspektom: po pierwsze zachwyca oryginalnym wyglądem, a po drugie jest ultra prosty do zrobienia – dacie radę, nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, bo tutaj w końcu nic piec nie musimy! 😀 Chatka Baby Jagi doczekała się wielu wersji i sposobów przygotowania. Jednakże bazą są niewątpliwie herbatniki oraz prosta masa serowa przygotowana z mielonego twarogu utartego z masłem. Cała reszta to już kwestia naszej wyobraźni. Zwykle masę twarogową dzieli się na dwie porcje i do jednej dodaje odrobinę kakao. Środek deseru można nadziać zaś na przeróżne sposoby: świeżymi owocami, konfiturą, stężałą galaretką, kajmakiem, a nawet widziałem wersje z ptasim mleczkiem. Moją sernikową chatkę podałem w nieco świątecznej odsłonie, wypełniając środek powidłami śliwkowymi z cynamonem.

Przygotowując ten sernik na zimno, musicie jedynie pamiętać, aby wszystkie składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej. Masło oraz twaróg należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem, gdyż inaczej masa się zważy. Proponuję użyć tutaj dobrego twarogu w wiaderku, np. z Wielunia lub samodzielnie zmielić tłusty twaróg dwukrotnie, aby nie było grudek. Miękkie masło ucieramy najpierw z cukrem pudrem (ja w mojej wersji proponuję dodać również słodzone mleko skondensowane i cukier z prawdziwą wanilią, dzięki czemu masa jest jeszcze lepsza), a następnie stopniowo dodajemy ser, nie przerywając ucierania. Finalnie dzielimy całość na dwie porcje i do części dodajemy kakao, ponownie krótko ucierając.

Gdy masy serowe mamy już gotowe, przystępujemy do składania deseru. Najłatwiej jest zrobić to na folii aluminiowej. Pomocny będzie również regulowany prostokątny rant lub foremka, w której herbatniki nie będą się przemieszczać podczas przekładania masą, ale można sobie poradzić również bez tego. Ciasteczka układamy poziomo w 3 kolumnach i 6 rzędach i smarujemy najpierw masą kakaową. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników i przekładamy białą masą. Na środek dajemy powidła lub inne nadzienie (najłatwiej wycisnąć je rękawem cukierniczym) i formujemy chatkę, składając boki do środka (krok po kroku pokazałem to na filmie poniżej).

Gotowy deser najpierw schładzamy, aby masa stężała, a następnie ozdabiamy polewą. Może to być zwykła polewa czekoladowa z masłem jak w przepisie poniżej albo ganache. Dodatkowo chatkę można udekorować orzechami, dowolnymi innymi bakaliami, czy też słodyczami, które ozdobią dachówkę. Ja jednak preferuję wersję minimalistyczną. 🙂 To tyle tytułem wstępu i mam nadzieję, że taka słodka Chatka Baby Jagi skusi Was w nadchodzące Święta!

Zdjęcie - Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik chatka Baby Jagi :

Masa serowa:

  • 800 g mielonego twarogu w wiaderku (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego (16 g)
  • 20 g kakao (2 łyżki)

 

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych (u mnie w wersji z cynamonem)
  • 36 herbatników Petit Beurre (ok. 200 g)

 

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 30 g masła
  • garść prażonych orzechów laskowych (bez skórki)

Jak zrobić sernik chatka Baby Jagi ?

Masa serowa

(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem skondensowanym na puch.
  2. Kolejno dodawaj stopniowo mielony twaróg, nie przerywając miksowania.
  3. Odłóż 1/3 masy (ok. 400 g) i dodaj do niej kakao. Zmiksuj do połączenia.

 

Składanie chatki

  1. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i ułóż na nim poziomo herbatniki w 6 rzędach po 3 kolumny.
  2. Na herbatnikach rozsmaruj równomiernie masę serową z kakao. Należy to robić powoli i delikatnie, ponieważ herbatniki będą się podnosić. (Jeśli posiadasz, to polecam użyć do tego celu prostokątny regulowany rant – jest bardzo pomocny).
  3. Na masie z kakao ułóż ponownie warstwę z herbatników (3x6) i rozsmaruj grubą warstwę masy serowej (bez kakao). Wyrównaj całość szpatułką. (Odrobinę masy można zostawić do wyrównania dachu chatki).
  4. Powidła przełóż do rękawa cukierniczego. Natnij go na średnicę 1 cm i wyciśnij wzdłuż na środku powidła.
  5. Boki folii złóż delikatnie do środka, zamykając całość w trójkąt i formując kształt chatki. Na środku możesz wyłożyć dodatkową porcję masy serowej i wyrównać, aby zamknąć konstrukcję.
  6. Chatkę wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, aby masa serowa stężała.

 

Polewa czekoladowa

  1. Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
  2. Polewą pokryj schłodzone ciasto tak, aby pokryć nią cały dach.
  3. Wierzch chatki udekoruj orzechami i wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  4. Deser smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną. Przed krojeniem na porcje warto go wyciągnąć na pół godziny z lodówki.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Jak złożyć sernik na zimno Chatka Baby Jagi krok po kroku? Zdjęcie - Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka Baby Jagi – sernik na zimno bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów