Chałka, najlepsza w okolicy.

Zdjęcie - Chałka, najlepsza w okolicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Długo szukałam idealnego przepisu. Przerabiając kolejne z przykrością stwierdzałam, że choć smaczne, nie są w stanie sprostać moim wyobrażeniom chałki. Aż do niedawna, gdy z pieca wreszcie wyjęłam 100% chałkę. Właściwie nie musiałabym tego robić, gdyby okoliczni piekarze potrafili zaoferować mi taką, jak lubię. Rumianą, pachnącą masłem i drożdżami, miękką, lekko sprężystą i nie rozpadającą się na prawo i lewo (w dół i w górę wbrew prawom fizyki). Niestety nie potrafią, a raczej nie chcą, bo kiedyś potrafili… Od jakiegoś czasu chałki są gumiaste, twarde i tylko wyglądają ładnie. Otóż, drodzy panowie (i panie?) piekarze, oświadczam, że już nie będę kupowała chałek od was. Sama sobie upiekę. O !

Ciasto na chałkę, które okazało się tym idealnym jest proste do przygotowania, przyjemnie się zagniata i pięknie wyrasta. Warto zauważyć, że w przepisie nie ma jajek, więc koszt takiej chałki jest niewielki. Upieczona chałka jest mięciutka i puszysta, lekko ciągnąca i sprężysta – idealna i znacznie lepsza niż te z piekarni. Ciasto nadaje się również do wypieku maślanych bułeczek z kruszonką, rodzynkami i czym tylko dusza zapragnie. Szczerze polecam i zapraszam do zapoznania się z bajecznie prostym przepisem na chałkę:

 

Składniki na 4 średnie chałki:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • ok 20g świeżych drożdży
  • 300ml letniego mleka
  • 50g masła
  • 50-100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. mąkę przesiać do miski i zrobić na środku wgłębienie.
  2. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i delikatnie zamieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie podgrzać resztę mleka (można część mleka zastąpić wodą), dodając do niego masło. Po rozpuszczeniu się masła odstawić do przestygnięcia. Płyn w chwili dodawania do rozczynu powinien być ciepły, ale nie gorący.
  4. Po wyrośnięciu rozczynu, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Jak każde drożdżowe ciasto i to wymaga kilku minut energicznego wyrabiania.
  5. Dobrze wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdy mniejszy kawałek z kolei na 3 i zaplatamy dość zwarte warkocze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka minut, by jeszcze raz lekko podrosły.
  7. Chałki przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka (do żółtka można też dodać łyżeczkę płynnego miodu, glazurka będzie wtedy słodka).
  8. Pieczemy w 180°C aż osiągną piękny rumiany kolor.

Smacznego 🙂

Przepisy z tych kategorii

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Owsianka z prażonymi jabłkami
1

Owsianka z prażonymi jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Roladki z łososia z rzeżuchą i twarożkiem
1

Roladki z łososia z rzeżuchą i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami
1

Kasza jaglana na mleku migdało…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Michałek na herbatnikach
2

Ciasto Michałek na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

napiecyku napiecyku
napiecyku

Owsianka pieczona ze śliwkami

Owsianka pieczona ze śliwkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto knoppers

Ciasto knoppers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan
1

Owsianka z karmelizowanymi ban…

food² food²
Food Square

Migdałowy pudding chia z musem z mango

Migdałowy pudding chia z musem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj