Chałka, najlepsza w okolicy.

Zdjęcie - Chałka, najlepsza w okolicy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Długo szukałam idealnego przepisu. Przerabiając kolejne z przykrością stwierdzałam, że choć smaczne, nie są w stanie sprostać moim wyobrażeniom chałki. Aż do niedawna, gdy z pieca wreszcie wyjęłam 100% chałkę. Właściwie nie musiałabym tego robić, gdyby okoliczni piekarze potrafili zaoferować mi taką, jak lubię. Rumianą, pachnącą masłem i drożdżami, miękką, lekko sprężystą i nie rozpadającą się na prawo i lewo (w dół i w górę wbrew prawom fizyki). Niestety nie potrafią, a raczej nie chcą, bo kiedyś potrafili… Od jakiegoś czasu chałki są gumiaste, twarde i tylko wyglądają ładnie. Otóż, drodzy panowie (i panie?) piekarze, oświadczam, że już nie będę kupowała chałek od was. Sama sobie upiekę. O !

Ciasto na chałkę, które okazało się tym idealnym jest proste do przygotowania, przyjemnie się zagniata i pięknie wyrasta. Warto zauważyć, że w przepisie nie ma jajek, więc koszt takiej chałki jest niewielki. Upieczona chałka jest mięciutka i puszysta, lekko ciągnąca i sprężysta – idealna i znacznie lepsza niż te z piekarni. Ciasto nadaje się również do wypieku maślanych bułeczek z kruszonką, rodzynkami i czym tylko dusza zapragnie. Szczerze polecam i zapraszam do zapoznania się z bajecznie prostym przepisem na chałkę:

 

Składniki na 4 średnie chałki:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • ok 20g świeżych drożdży
  • 300ml letniego mleka
  • 50g masła
  • 50-100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. mąkę przesiać do miski i zrobić na środku wgłębienie.
  2. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i delikatnie zamieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie podgrzać resztę mleka (można część mleka zastąpić wodą), dodając do niego masło. Po rozpuszczeniu się masła odstawić do przestygnięcia. Płyn w chwili dodawania do rozczynu powinien być ciepły, ale nie gorący.
  4. Po wyrośnięciu rozczynu, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Jak każde drożdżowe ciasto i to wymaga kilku minut energicznego wyrabiania.
  5. Dobrze wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdy mniejszy kawałek z kolei na 3 i zaplatamy dość zwarte warkocze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka minut, by jeszcze raz lekko podrosły.
  7. Chałki przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka (do żółtka można też dodać łyżeczkę płynnego miodu, glazurka będzie wtedy słodka).
  8. Pieczemy w 180°C aż osiągną piękny rumiany kolor.

Smacznego 🙂

Przepisy z tych kategorii

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Owsianka z bananem i jagodami
1

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania