„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu
Nie ma to jak poranek pachnący świeżym ciastem drożdżowym. Moją „pseudochałkę” nadziałam niesamowicie smacznymi jabłkami zanurzonymi w złotym karmelu. Do tego szczypta cynamonu, porcja dobrego masła i nawet szarobury dzień za oknem wydaje się jakiś lepszy…
(Uwaga! dosypanie do ciasta garści rodzynków może przenieść do kulinarnego nieba!)
„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu
Składniki
- mąka pszenna - 500 g
- mleko - 200 ml
- cukier - 50 g
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- sól - 1/2 łyżeczki
- drożdże instant - 4 g
- jajka - 2 szt, lekko roztrzepane plus do posmarowania wierzchu
- masło - 50 g (rozpuszczone i przestudzone)
- jabłkowe nadzienie
- jabłka - 4 szt
- masło - 2 łyżki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki
- brązowy cukier - 4 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- do podania
- cukier puder - 1 łyżka
- migdały - 1 łyżka , w płatkach
Sposób przygotowania
Drożdże umieść w misce, zalej ciepłym mlekiem z łyżką cukru i wymieszaj. Kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodaj jajka i masło. Dobrze wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, lekko natłuść (np.olejem, żeby nie przywarło do miski) i odstaw w ciepłe miejsce na ok.2 godziny-aż podwoi swoją objętość. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.
Przygotuj nadzienie jabłkowe.
Jabłka obierz i pokrój w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuść cukier (zrób karmel). Dorzuć jabłka, sól i wanilię oraz masło. Gotuj, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść skrobię, wlej do jabłek. Doprowadź do wrzenia. Ostudź.