„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

Nie ma to jak poranek pachnący świeżym ciastem drożdżowym. Moją „pseudochałkę” nadziałam niesamowicie smacznymi jabłkami zanurzonymi w złotym karmelu. Do tego szczypta cynamonu, porcja dobrego masła i nawet szarobury dzień za oknem wydaje się jakiś lepszy…

(Uwaga! dosypanie do ciasta garści rodzynków może przenieść do kulinarnego nieba!)

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

Agata, 12 stycznia 2012

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka pszenna - 500 g
  • mleko - 200 ml
  • cukier - 50 g
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • drożdże instant - 4 g
  • jajka - 2 szt, lekko roztrzepane plus do posmarowania wierzchu
  • masło - 50 g (rozpuszczone i przestudzone)
  • jabłkowe nadzienie
  • jabłka - 4 szt
  • masło - 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki
  • brązowy cukier - 4 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • do podania
  • cukier puder - 1 łyżka
  • migdały - 1 łyżka , w płatkach

Sposób przygotowania

Drożdże umieść w misce, zalej ciepłym mlekiem z łyżką cukru i wymieszaj. Kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodaj jajka i masło. Dobrze wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, lekko natłuść (np.olejem, żeby nie przywarło do miski) i odstaw w ciepłe miejsce na ok.2 godziny-aż podwoi swoją objętość. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Przygotuj nadzienie jabłkowe.

Jabłka obierz i pokrój w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuść cukier (zrób karmel). Dorzuć jabłka, sól i wanilię oraz masło. Gotuj, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść skrobię, wlej do jabłek. Doprowadź do wrzenia. Ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z budyniem
2

Szarlotka z budyniem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Szarlotka „Złota Rosa” z budyniem i bezą
6

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek z jabłkami i budyniem
23

Placek z jabłkami i budyniem

Kaś Kaś
Bake&Taste

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
1

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokus…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

Ciasto z jabłkami i kruszonką…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruchy placek z jabłkami – przepis
1

Kruchy placek z jabłkami – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake