Chałka drożdżowa z powidłami

Zdjęcie - Chałka drożdżowa z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków, jak już to najczęściej z rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie. Dzisiejsza propozycja chałki w całości upieczona jest z mąki orkiszowej z nadzieniem owocowym.

Składniki :

Zdjęcie - Chałka drożdżowa z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
500 g mąki orkiszowej jasnej 630
200 ml mleka
50 g cukru
50 g miękkiego masła
1 jajko L
3/4 łyżeczki soli
1 op. drożdży instant
dodatkowo:
dżem jeżynowy lub powidła
1 żółtko+1 łyżka mleka
1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:
  • mleko podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 x 75 cm. Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Końce wszystkich rulonów zlep
  • rozłóż rolony tak , by powstał krzyż. Prawy rulon przełóż na lewą stronę ponad dolną częścią krzyża, a lewy na prawą stronę. Górny przełóż na dół, żeby przykrywał splot, dolny zaś przełóż na górę (nico ukośnie). Ponownie przeciwległe rulony prawy i lewy przełóż ponad dolnym rulonem. Przykryj górnym. Dolny przełóż nieco ukośnie na górę. I w ten sposób zapleć wszystkie, aż powstanie cały warkocz. Końce chałki mocno zlep. Ciasto ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut , by podrosło
  • piekarnik nagrzej do 200` C. Żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmaruj wierzch chałki, posyp brązowym cukrem. Piecz 22-25 minut. Studź na kratce
SMACZNEGO !

źródło: dodatek " Ciasta i ciasteczka" do "Twojego Stylu" 2014

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki ćwikłowe

Bułeczki ćwikłowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki do koszyczka

Chlebki do koszyczka

Kasia Kasia
Pełny talerz

Mini chlebki do święconki

Mini chlebki do święconki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Śląskie smaki wielkanocne v.4
1

Śląskie smaki wielkanocne v.4

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wielkanocny chlebek na zakwasie

Wielkanocny chlebek na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Drożdżowe ptaszki
7

Drożdżowe ptaszki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka